Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért zabáljuk a csokit?

Mert jó, finom, sőt isteni. Ez alapjában véve remek válasz, de nem ad magyarázatot arra, hogy miért nem tudjuk abbahagyni?

A csokoládéfüggőség tudományosan bizonyított tény, csak nem tudjuk pontosan mi okozza. Mert a csokoládé, nem egyszerűen csokoládé, hanem egy vegyi kavalkád. Több mint 3000 vegyületből áll. Mi van a csokiban? Tényleg legális kábítószer? Mi okozza az örömet és a függőséget?

Van itt néhány érdekes vegyület. A csoki élénkít. Ennek okozója valószínűleg a teobromin nevű vegyületet, mert a kakaóbab viszonylag nagy mennyiségben tartalmazza. Ha megnézzük a molekula képét alig különbözik egy másik jól ismert élénkítőtől, a koffeintől. A bal sarokban van egy kis eltérés:

Aztán itt van az agyunkból jól ismert vegyület, a szerotonin, népszerűbb nevén boldogsághormon:

Ez ugyan nincs a csokoládéban, de van benne triptofán. Ez majdnem szerotonin, sőt, szerotonin lesz belőle, ha megesszük. De a gyanút jelentősen csökkenti, hogy a pulykahús sokkal több triptofán tartalmaz, mégsem hallott még senki pulykamámorról vagy pulykafüggőségről.

Azután megtaláljuk még a csokiban a feniletilamint:

Gyorsan híres lett a nyolcvanas években, amikor kiderült róla, hogy az amfetamin rokona. Sokan mondták róla, hogy ez a csokiban található legális kábítószer. Ez igaz, de sajnos nem ez a tettes. A vegyület olyan gyorsan lebomlik az emésztés során, hogy nem jut el az agyba. Ettől biztos nem kábulunk el.

A legújabb gyanúsított az anadamid:

  A vegyület trükkje, hogy az agynak ugyanazt a receptorát aktiválja, mint a marihuána, de hatása sokkal gyengébb. Azt azért nem javaslom, hogy valaki anandamiddal próbálja meg reptetni magát, mert legalább tíz kiló csokit kellene együltő helyében ehhez megenni. Ez már nem kábulat lenne, hanem cukorkóma.

Ahhoz azonban, hogy valaki pusztán anandamiddal kábítsa el magát, igazán erős gyomorra lenne szüksége. Több mint 10 kilogramm csokoládét, azaz legalább 80 darab közepes méretű csokimikulást kellene rövid idő alatt befalnia...

Tehát a tudománynak egyelőre ötletei vannak, válaszai nincsenek. Addig is együk tovább a csokoládét, és próbáljunk ellenállni a kísértésnek.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   A vliág legszebb hídjai: Pont de Gard aquadukt

Napi videó:   Repülés Amerika felett

Napi fotó:  Glen-kanyon

Tovább


Karoto, a répahegyező

Ekkora őrültséget: répahegyező? Pedig nem is akkora bolondság. A hegyező célja nem a répa kihegyezése, hanem hogy könnyen és egyszerűen készíthetünk vele répaforgácsot, amelyet utána felhasználhatunk salátákba, véget vetve a kockák és a julien egyeduralmának. De kiválóan használható díszítésre. Nemcsak répát lehet vele hegyezni, hanem uborkát, cukkinit és bármilyen hosszúkás, vagy hosszúkásra vágott keményebb zöldséghez. Tervezője Avichai Tadmor.

SZEMSZÁJNAK

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Múlt a jelenben

Napi videó:   Istenem, egy patkány!!!

Napi fotó:  Tükröződés

Tovább


A világ végén főzni

Semmi sincs olyan távol a földön a civilizációtól, mint az Antarktiszon a Concordia kutatóállomás. Kilenc hónapig itt megáll az élet, mert a járművek sem bírják a hideget. Ilyenkor csökkentett személyzettel dolgozik az állomás. Cyprien Versaux francia asztrobiológus, szabadidejében a hideg bemutatásával szórakoztatja a világot. Ezeken a képeken bemutatja, hogyan reagálnak az ételek a mínusz 70 fokos külső hőmérsékletre, amihez képest minden mélyfagyasztó trópusi sziget.Antarktisz hideg étel

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.