Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Űrhajóskoszt

Az űrben enni még ma sem egyszerű. A súlytalanságban minden ellebeg, elrepül. Egy morzsa vagy  pár csepp ital is zárlatot, tüzet, vagy műszaki problémát okozhat. Ennek ellenére a a földi személyzet mindent megtesz azért, hogy az űrhajósoknak jó minőségű, tápláló, és lehetőleg ízletes fogásokat kínáljanak. Az amerikai űrhivatalnál, erről külön fejlesztési részleg, a "NASA's Space Food Systems Laboratory" gondoskodik. 

A feladat nem is olyan egyszerű. Minden dekagramm étel űrbe juttatása nagyon drága, ezért ahol lehet takarékoskodnak. Például az ételeket kiszárítják, hogy ne vigyék fel feleslegesen a drága vizet. Ráadásul eddig ismeretlen élettani okokból az ember ízérzékelése az űrben fokozatosan és jelentősen csökken. erre is figyelemmel kell lenni a menü tervezésekor. A küldetés során tálalt élemiszerek egyre fűszeresebbek. De ennek ellenéret elképzelhetetlen mennyiségű ízesítő és szósz fogy a küldetéseken.

Az első űrhajósok még fogkrémes tubusban kapták a pépesített ebédet. Azóta sokat változott a világ. Ma már van mikró, dehidratáló. Hatvan év űrhajózás az amerikai űrhajósok fogásain  keresztül elbeszélve.

A Mercury és Gemini űrhajók legénysége csak rövid időt tölttött az űrben. A menü is spártai.

Az Apollo-expedíciók legénységecsaknem két hetet töttött az űrben és a Holdon. Ők se a séf miatt vállalták a küldetést.

A Skylab űrállomáson már hosszabb időt töltött a személyzet, az ételekre is több figyelmet fordítottak.

A Nemzetközi Űrállomáson ilyen konténerekben tárolják az élelmiszert.

Ételek, amelyek nem igényelnek tartósítást.

Inni 50 év után is csak zacskóból lehet. De a technológia és a választék sokat változott.

Hőkezeléssel tartosított ételek.

Fagyasztással szárított élelmiszerek

Az űrrepülőgép személyzete már kényelmes tálcákról étkeztek: több fogás, valódi evőeszköz, természetesen minden rögzítve.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Tooc8hee blog:   Autópálya a házon keresztül

Napi videó:   A szemetesek királya

Napi fotó:  Víz alatt, víz felett

Macskaőrség:   A macska-evolúció újabb lépcsőfoka

(via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tejfölös-túrós császármorzsa

Fiam az utóbbi időben nagyon rákattant a császármorzsára. (Tudom, daramorzsa, de ez már a kutyát sem érdekli.) Egyre gyakrabban kéri, hogy készítsünk. Én már untam a klasszikus lekváros verziót, ezért készült el múltkor aszaltszilvás-almamártással. Most egyáltalán nem volt hangulatom, hogy gyümölccsel egyem, ezért megpróbálkoztam egy nagyon autentikusan magyarnak tűnő verzióval. Kipróbáltam tejföllel és túróval, mintha túrós tésztát ennék.

Tovább


Medvehagymás galuska

Sajnos túl rövid a medvehagyma szezon ezért érdemes ezt a körülbelül egy hónapnyi időt kihasználni. Ez a zöld és fokhagymás kevert íz rengeteg ételt tud feldobni.

Kihasználva  a hétvégi jó időt, vasárnap bográcsban pörköltet főztünk. Finom marhalábszár, sok pirospaprika, és némi vörösbor együtt egyszerűen csodákra képes. Köretként galuskát terveztem hozzá. Ép végeztünk a tészta kikeverésével, amikor beugrott az ötlet. A hűtőből előkaptam egy kis csokor medvehagymát, a szárról letéptem a levélrészt, és a harsogó zöld leveleket egészen finomra vágtam. folyamatosan adagolva hozzákevertem a tésztához annyit, amennyi szemre gusztusosnak tűnt. Ezek után pont úgy min máskor, kifőztem a galuskát. Az eredmény önmagáért beszél.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Hihetetlen yacht

Napi videó:   Korfu éjszaka

Napi fotó:  Szivárvány bicikliverseny

Macskaőrség:   Cicaszaurusz Rex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


12 király kütyü teakedvelőknek

Egy tucatnyi hasznos vagy éppen őrült kiegészítő, ami feldobja a teázást.

Tovább


Rózsa-rizs

Nem egy egzotikus fajtájú rizsről van szó, sőt nem is különleges ízesítésről. Egy egyszerű trükköt szeretnék mutatni, amellyel a tálalást lehet feldobni, egy kis exkluzivitást varázsol a tányérra.

 A rizs fehér, és színesíteni csak hozzáadott zöldséggel szoktuk. A rizi-bizivel egy kis zöldet, a kukoricával sárgát, a sárgarépával piros színt csempészünk a tányérra. Pedig egy egyszerű trükkel a rizs is színezhető. Ha a tányéron valamilyen világos színű húst tálalunk, a színes rizzsel feldobható a tányér hangulata, de a komor télbe is egy kis tavaszt csempészhetünk.

Egyik kedvencem a Rózsa rizs, amely pirosas, sötét rózsaszín színben pompázik. A trükkje mindössze annyi, hogy a rizs főzővizébe már a legelején meghámozott, és nagyobb darabokra vágott, nyers céklát teszünk. Főzés közben a cékla megszínezi a vizet, amelyet a rizs magába szív, és ettől szép színt kap. Ugyanakkor az ízét nem változtatja meg. A végén egyszerűen kivesszük a cékladarabokat és kidobjuk, és a rizs tálalható.

Egy egyszerű trükkel fokozható a hatás. Ha főzés közben gyakran átkeverjük, akkor a rizsszemek egyforma színűek lesznek, ha csak ritkán kavargatjuk, a cékla közeli szemek sötétebbek, a távolabbiak világosabbak lesznek. tálalás előtt átkeverve a különböző árnyalatú szemek elkeverednek és változatosabb színű lesz a köret.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Repülő híd

Napi videó:   Gyerek a nejlonzsákban

Napi fotó:  Háza a szigeten

Macskaőrség:   Különleges barátság

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.