Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

A császármorzsa és a daramorzsa elnevezés már teljesen összekutyulódott nálunk, napjainkra már tévesen mindkettőt császármorzsának nevezik. A lényegi különbség, hogy a császármorzsa búzalisztből, a daramorzsa búzadarából készül. (akit a téma mélyebben érdekel, a táfelspicc itt jobban elmerült a témában.)

A lényeg, hogy német eredete ellenére az egyik legfinomabb honosodott édességünk. Csak sajnos egyre kevesebben szánják rá magukat az elkészítésére, mert ott kell állni végig a tűzhely mellett. De a kavargatás és morzsálás közben tökéletesen lehet tévézni vagy akár facebookozni is. Én ezt a változatot készítem, és hogy ne csak az unásig kóstolt lekváros verzió legyen, én aszalt szilvás almamártással kínálom.

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

Hozzávalók:

Császármorzsa:
30 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só

Aszalt szilvás almamártás:
20-30 dkg aszalt szilva
1 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
egy rúd fahéj
4 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A búzadarát a tejbe áztatom a csipet sóval és a citrom héjával. Kb. 1 óra, amíg a dara beszívja a tejet (lehet több idő is). A tojás fehérjét habbá verem, félrerakom.

A tojás sárgáját, 8-10 dkg margarinnal, a porcukorral, és al vaníliás cukorral kikeverem habosra.  Hozzákeverem a beáztatott darát, majd óvatosan a habot.

A nagy teflonserpenyőben a maradék vajat felforrósítom, és ráöntöm a masszát. Szinte folyamatos keverés mellett megpirítom.  A folyós massza morzsákra esik, szárazzá válik, a végére pirul is.

Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Hozzáadjuk a darabolt aszatlt szilvát is. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.

Tálaláskor a tányérra rakott császármorzsa tetejére merjük a mártást.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   12 káprázatos gomba

Napi videó:   Az első csók

Napi fotó:  Csók

Macskaőrség:   Napi macskák 4.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


3D édesség-printer

Nem gond, ha nincs otthon nasi: nyomtatunk egy kis cukorkát.

Egyre inkább hódítanak a 3D printerek, de az igazi előrelépést mostanság a nyomtatás alapanyagainak bővülése hozta.

Tovább


Mascarponés gesztenyekrém

A létező legegyszerűbb, öt perc alatt elkészíthető édesség.

Mascarponés gesztenyekrém

Hozzávalók:
50 dkg mascarpone
50 dkg gesztenyemassza
3 evőkanál porcukor
rum

Elkészítés:
A mascarponét habosra keverjük a cukorral, a gesztenyemasszával, és ízlés szerinti mennyiségű rummal. Habzsákkal üvegtálakba vagy poharakba nyomjuk. Tejszínnel, csoki reszelékkel díszíthetjük.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonháromezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Lopakodó szánkó

Napi videó:   A világ legnagyobb tüzijátéka

Napi fotó:  Nagyon erős motiváció

Macskaőrség:   Bújhatnékom van...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Pandamaci a fészekben

Mifelénk nem akkora divat a lyukas közepű fánk, bár egyre jobban terjed. De ha van kedvünk játszani, a fánkért a gyereket különösen rajongani fognak.

Tovább


Meggyes Marci palacsintája

Unortodox palacsintatöltés a tél és betegség jegyében.

Fiam lázas beteg volt, és amikor a szülő a gyerek láztól csillogó szemébe néz, könnyebben ellágyul, hogy a kedvére tegyen. Mikor megkérdeztem tőle mit szeretne vacsorára, természetesen azt közölte, hogy palacsintát. Ez azért megnyugtató, mert annyira mégsem beteg. Próbáltam felvidítani, és az mondtam olyan palacsintát csinálok neki, amilyet még soha nem evett. Hálás, kicsit fáradt mosoly volt a köszönet. Körbenéztem a kamrában, megláttam egy fél marcipánrudat, és hirtelen bevillant az ötlet. Közöltem a fiammal, hogy a híres betyár, Meggyes Marci palacsintáját kóstolhatja meg.

Meggyes Marci palacsintája

 

Hozzávalók:
palacsinta
meggylekvár
csokis marcipán

 

Elkészítés:
A palacsintákat vékonyan kenjük meg meggylekvárral, kifejezetten javít rajta, ha valamilyen fűszeres, esetleg kissé alkoholos lekvárt használunk. A palacsintára ráteszünk egy adag marcipánt, reszelhetünk tömböt, felszeletelhetünk rudat, vagy éppen akár minőségi szaloncukrot is.

Ha nem csokoládé bevonatú marcipánt használunk, reszeljunk rá egy kis keserű csokoládét is. Feltekerjük, és kis lekvárdíszítéssel tálaljuk.

 

 

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonháromezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Luxus nyomortelep

Napi videó:   Amikor repül az oroszlán

Napi fotó:  Okos bringás

Macskaőrség:   Kampány a kínai macska- és kutyahús-fogyasztás ellen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.