Mi magyarok ragaszkodunk a megszokott lapos kis palacsintánkhoz, bár az utóbbi években népszerű lett az amerikai változat is. Ez a recept egy újabb változat, vastag, ruganyos pihekönnyű palacsinta.
Almás kelt palacsinta
Mi magyarok ragaszkodunk a megszokott lapos kis palacsintánkhoz, bár az utóbbi években népszerű lett az amerikai változat is. Ez a recept egy újabb változat, vastag, ruganyos pihekönnyű palacsinta.
Almás kelt palacsinta
Még ránk vár a nyár utolsó nagy dobása, és visszatér a kánikula. Ilyenkor nincs túl sok kedve főzni senkinek. Ez a recept egy könnyű nyári gyümölcsleves, nem csak gyorsan elkészíthető, de főzésre sincs szükség.
Banános almakrémleves főzés nélkül
Egy fagylaltkehelyben nem feltétlenül a fagylalt adja az ízt. Legyen csupán a hordozóanyag, az alap, amire építkezünk. Gyakorlatilag minden fagylalt alapja a vaníliafagylalt, amibe különböző ízesítőanyagok kerülnek. De nem kell feltétlenül beleverni, adhatjuk mellé is. Két különböző édesség így alkot egy tökéletes egységet. Most mintha almás pitével ennénk a fagylaltot.
Vaníliafagylalt fahéjas almával
Hozzávalók:
vaníliafagylalt
savanykás alma
cukor vagy méz
fahéj
Elkészítés:
Az almát megmossuk és vagy lereszeljük, vagy késes mixerrel pépesítjük. A hámozás ízlés kérdése, van, akit zavarnak benne az apró héjdarabok, én kifejezetten szeretem, ráadásul egészséges is. Kevés cukrot, és ízlés szerint fahéjat adunk hozzá. Szintén egyéni ízlés kérdése, hogy az almát megpároljuk, vagy csak így nyersen szolgáljuk fel. Mindkét megoldás tökéletes. Nincsenek pontos arányok, mindenki saját ízlése szerint állítsa össze. Én az 1:1 arányt javaslom: 1 gombóc fagylalt, 1 gombóc alma. Fahéjszórással és keksszel tálaljuk.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Játszóterek, amire nincs épeszű magyarázat
Macskaőrség: Mint az emberek
Napi videó: Kis elefánt nagy bajban
Napi fotó: Spontán befutó
Aszú, alma, és sült libamáj: maga a fenséges tökéletesség. Egy igazán különleges, ünnepi fogás. A karácsonyi asztalra termett finomság.
Libamáj torony
Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj,
5dl édes tokaji aszú
2-3 teáskanál rózsabors
2 alma
egész fahéj
3-4 szem szegfűszeg
2-3 dkg vaj
1-2 evőkanál barnacukor
Elkészítés:
A libamájat megtisztítom és 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy cseréptál aljára rakom egymás mellé. Megszórom egész rózsaborssal és ráöntöm az édes tokaji szamorodnit.
A tálat lefedem. Ebben pácolom minimum 2 óráig. Közben megforgatom a szeleteket, hogy mindenhol átjárja a bor. Sütés előtt leöntöm róla a bor kétharmadát. Megszórom egy kevés fehérborssal, szerecsendióval, leheletnyi sóval. Lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 1óráig sütöm. A fóliát levéve róla, kb. még egy negyed órát sütöm, hogy a maradék páclé is elpárologjon alóla. Tiszta, kisült zsír marad alatta a rózsaborssal.
Az almát megmosom, és kb. másfél centis szeletekre, karikára vágom, a magház részét eltávolítom.
Lábosba rakom és felöntöm a páclének használt borral. Fűszerezem egész fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel. 4 percig párolom, majd leszűröm. Serpenyőben a vajat megolvasztom, a cukrot karamellizálom, és a lecsöpögtetett párolt gyümölcskarikákat megforgatom benne.
Tálaláskor pirítósra teszek egy almakarikát, rá egy szelet májat. Hidegen is remek, mint előétel, de forrón az igazi.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: A leghosszabb szárazföldi határ
Macskaőrség: Hó, drón, és tigrisek
Napi videó: Bollywoody trükkök
Napi fotó: Mélyrepülés
A gyors hámozástól a faragásig
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog:Zöldüljön Párizs!
Szem-Szájnak gasztroblog: Az almavágás magasabb foka
Macskaőrség: Macskadivat 3
Napi videó: Tűzgyújtás aksival és ceruzával
Napi fotó:
(via youtube)