Itt az ősz véget ért a kerti partik igazi időszaka. De az ősz még tökéletesen alkalmas arra, hogy a tüzet körül ülve együnk valami finomat. Az este már hideg, de egy takaró, és pár finom falat tökéletessé teheti az estét.

Ha már körül üljük a tüzet, akkor a legjobb szórakozás a nyársalás. Bár a szalonnasütés egyre inkább kimegy  a divatból, de a nyársakat ezért kár sutba dobni.

Sokféle nyárs kapható: rövid és hosszú, egyenes és csavart, hengeres és lapos, egyágú vagy kétágú. De melyik a jó?

- Ha már választunk, mindenképpen hosszabbat válasszunk. Ha a nyárs túl rövid, könnyen előfordulhat, hogy magunkat sütögetjük, mert túl közel kell hajolni.

- A csavart szintén praktikusabb, mert ha ferdén is tartjuk, nehezebben csúsznak le róla a falatok.

- A lapos szintén előnyösebb, mert a hengeresen könnyen elforoghat a vacsoránk, ezért hiába forgatjuk a nyársat, mindig ugyanaz a fele fog sülni, hacsak nem sikerül pontosan a falat súlypontján átlökni a nyársat.

- Az egyágú nyárs mellett szól, hogy arra hosszabban fel lehet szúrni a falatokat. A kétágú nyárson viszont szélesebb darabok is könnyen süthetők, és az elforgást is elkerülhetjük. De a két párhuzamos tüskét külön-külön is használhatjuk. Én a magam részéről kétágú párti vagyok.



Tavaly, a várban, a Mesterségek ünnepén gyönyörű nyársakat vettem. Egy kovácsmester készítette, mindegyik darab kézzel készült, csavar díszítésű, egyedi darab. Vastag, igazi időtálló darabok. Nem csak sütésre kiválóak, de díszként a falon is gyönyörűen mutatnak.


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel húszezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   3D mozaik-díszítés

Napi videó:   Amikor a felhők hullámzanak

Napi fotó:  Egy kis extrém tuning

Macskaőrség:   Mi ez a vastag cső a falon?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...