Magyarországon a klasszikus túrógombóc a divat, amelyben a tésztában van a túró. Tejföllel, porcukorral mennyei.  De talán még jobban szeretem a túrókrémes gombócot, amelyben a szilvás gombóchoz hasonlóan a közepén üldögél a túró töltelék.  De próbáltátok már, hogy nem főzitek, hanem sütitek a gombócot? Egy teljesen más, ízvilág.

 

Sült túrókrémes gombóc

 

Hozzávalók:

Tésztához:
1 kg lisztes krumpli
kb. 35 dkg finomliszt
3 dkg vaj
1 kávéskanál só

Töltelékhez:

25 dkg túró
kevés tejföl
2 vaníliás cukor
porcukor
1 citrom lereszelt héja.

Elkészítés:
A krumplit sós vízben, héjában megfőzzük. Melegen lehúzzuk a héját, áttörjük, és hagyjuik, hogy langyosra hűljön. Hozzáadjuk a sót és a vajat, majd a lisztet hozzáadva rugalmas tésztát gyúrunk. Pihentessük egy negyed órát.

A túrót keverjük össze a vaníliás cukorral, citrom héjával, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral. Késes mixerrel krémesre dolgozzuk. Annyi tejfölt keverjünk csak hozzá, hogy ne legyen folyós a krém.

Egy trükk, hogy könnyebb legyen elkészíteni: töltsük a túrókrémet bombon-formába, jéggolyó-formába, vagy egyéb olyan formába, amely kisebb mint egy pingpong-labda. Ezután rakjuk be a fagyasztóba néhány órára, csak akkor vegyük elő, ha megfagyott, és már kinyújtottuk a gombóc tésztáját.

Ahogy a szilvás gombóc esetében is, szokásos módon, fél centiméter vastagra nyújtsuk ki a tésztát vágjuk kb. 10x10 centiméteres négyzetekre. Közepére tegyünk egyet a fagyott túrókrémből. De ha nincs kedvünk várni, rakjunk egy kanálnyit a tészta közepébe. Sarkait hajtsuk fel, és formázzunk gombócot.

Olajsütőben, közepes hőmérsékleten süssük aranysárgára. Porcukorral megszórva tálaljuk. Az íz-orgiát még fokozhatjuk, ha eperlekvárt kínálunk hozzá.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnyolcezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 
Toochee blog:  Mesés villa a hegytetőn
Macskaőrség:  Tükröm, Tükröm
Napi videó:   Brutálfuró
Napi fotó:  Potyautas