Kombe

A nyáron kicsit elhanyagoltam a kenyérsütéssel foglalkozó sorozatomat, de ebben a melegben ki akar sütögetni. Most hogy itt az ősz, folytatódjék a sorozat, de a változatosság kedvéért nem egy hagyományos kenyérrecept jön, hanem egy izgalmas töltött kenyér, a kontinens dél-keleti sarkából.

A Kombe egy török eredetű hajtogatott tésztaféle, egyfajta töltött kenyér. A világon egyre jobban elterjed, ami egyrészt annak köszönhető, hogy isteni finom, másrészt rendkívül jól mutat a tálon. Frissen kikerül a sütőből, ki az asztal közepére, és kevés ember van, aki tud várni annyit, hogy ne égesse szét a száját. A család vagy a vendégsereg ráveti magát, és pillanatok alatt eltűnteti. Természetesen hidegen is kitűnő, de ki fogja azt megvárni.

Kombe is igazi vándor étel lett, értelmetlen meghatározni, melyik az eredeti. Maguk a törökök is sokféle módon és formában készítik, a világ konyháiban is kialakult jó néhány változat. Az egyetlen igazi jellegzetessége a hajtogatási mód, és a tetejét díszítő bevágás.

Tovább


Boncolt süti

Vajon milyen alkalomra készül egy ilyen torta?
Tovább


Túrós-meggyes lepény

Ez a recept annyira könnyű és egyszerű, hogy a leírása tovább tartott, mint az elkészítése.

Túrós-meggyes lepény

Tovább


Egyedi nyújtófák

Kekszek és süteménye nyomással történő díszítését már régen kitalálták. Egy fakockába faragott dombormintávalval évszázadok óta díszítenek. Ennek modernebb változata a mintázó nyújtófa, amellyel folyamatosan, nagy felületen lehet mintákat készíteni. Egy lengyel vállalkozó forradalmasította a technológiát. Lézerrel tetszőleges mintázatot éget a nyújtófába. Megrendelésre egyedi mintázatú rudakat is készít.

Tovább


Sport-torták

Sportmániásoknak kötelező születésnapi ajándék.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.