Végre itt az eperszezon, a tavasz egyik legjobban várt időszaka. Az egyik legfinomabb gyümölcs, édes, lédús, zamatos, gondolatára is összefut a nyál a szánkban. De amit a boltban, vagy a piacon megveszel, az nem eper.

 

Tudod mi a különbség az eper és a szamóca között? Ne aggódj, az emberek abszolút többsége nem, vagy rosszul tudja. Mostanáig én is. Azonban néhány napja utána néztem más ok miatt, és én is meglepődtem.

 Legtöbben azt hisszük, hogy a nagyobb az eper, a kisebb a szamóca. Még a piacon a kofák és árusok is így tudják. Tegnap voltam piacon, több árustól is kérdeztem, mindegyiktől ezt a választ kaptam. Pedig ez rossz válasz. Hogy mi az igazság? Eper nem létezik. Legalábbis ebben a formában nem, ugyanis ez egy tévedés.

 

Az igazság az, hogy csak szamóca van. Botanikailag az eper és a szamóca két különböző növény. Hogy mi az eper? Ami a fán nő.

Az eper (Morus) kétféle fán termő gyümölcs, a Morus alba – fehér eperfa és a Morus nigra – fekete eperfa, melyeknek a fáját is eperfának nevezzük. Emellet még van több fajtája is, amelyek Magyarországon nem honosak.

Amit mi epernek ismerünk, az a szamóca. Az összes.

A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség neve, valamint a vadon termő fajok gyümölcsének elnevezése. Magyarországon a nemzetségnek 3 faja őshonos, ezeket gyakran a gyümölcséért termesztett Fragaria X ananassa illetve Fragaria virginiana fajoktól való megkülönböztetés végett erdei szamócának nevezik.

És most jön a különbség. A termesztett szamóca fajokat egyszer csak elkezdték földiepernek nevezni. Később ez módosult, lustaságból kikopott előle a "földi", és így eszünk azóta epret.

Az is érdekes, hogy a szamóca gyümölcse valójában nem termés. Az apró aszmagtermések az elhúsosodott vacok (a virág kocsányának megvastagodott csúcsa) felszínén, vagy abba kissé besüllyedve találhatók. Mi ezt a vacokot (nem vackot) esszük.

 

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Ez mekkora ötlet: Lumigrid

Napi videó:  Puszta kézzel elkapni egy madarat

Napi fotó:  A kerekesszék nem lehet akadály

(via wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...