Egy szuperbanán javíthat az afrikai népesség egészségén azáltal, hogy emeli a szervezet A-vitamin szintjét. Évente több százezer gyermek életét lehetne megmenteni.

A kelet-afrikai főzőbanán a térség jellemző tápláléka, azonban bizonyos tápanyagokból, különösen A-provitaminból és vasból igen kevés van benne - mondta James Dale, a kutatás vezetője. Az A-vitamin hiánya következtében évente körülbelül 650-700 ezer gyermek hal meg, és legalább 300 ezren megvakulnak. A vitamin alacsony szintje befolyásolja az immunrendszert is. A szakemberek úgy vélték, a probléma enyhítésének legjobb módja alapvető élelmiszerük "feljavítása".

A gyümölcs gazdagabb alfa- és béta karotinban. Az új növény klinikai tesztjeit hamarosan megkezdik az Egyesült Államokban. A tudósok azt tervezik, a különleges banánt 2020-tól Ugandában termeszthetik. Az új variánst kifejlesztő Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói azt remélik, hogy év végére döntő eredmények lesznek a kezükben.

A génmódosított banán kívülről nem változott, húsa azonban narancsszínű, de Dale szerint ez nem okozhat gondot. Ha termesztését Ugandában jóváhagyják, más országokban is bevezethető lesz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Vízsugárhajtású deszka

Napi videó:   Mit számít ha elsüllyed a csónak

Napi fotó:  Fejvesztett védekezés

Macskaőrség:   Ejtőernyős macska

(via guardian, mti)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...