Retek- és karalábé zöldje? Eddig a szemétben végezte, de mostantól a salátás tányéron a helye.

Évtizedekig csak a fejes saláta jelentette nekünk a zöldsalátát. A kilencvenes években folyamatosan jöttek az újabb fajták a kínai keltől a ruccoláig. Az elmúlt néhány évben megtanultuk, hogy bizony néhány kerti gyom is remek saláta-alap, mint például a gyermekláncfű, vagy éppen a kiírthatatlan kövér porcsin.

Mostanság pedig azt fedezzük fel, hogy a konyhánkban mindennapi szinten használt zöldségek leveleiből is kiváló saláta készíthető. Bizonyos erős zamatú zöldszárakat fűszerezésre használunk, például a fehér répa vagy a petrezselyem zöldje napi használatban van, de egyre gyakrabban kerül a salátákba a hagyma zöldje, vagy a snidling.

Azonban sokan nem tudják, hogy a kidobott zöldségek között is kincsek vannak.

Kitűnően alkalmas salátának a karalábé levele. Mossuk meg alaposa, szárítsuk le, tépkedjük le a száráról, és máris mehet a tálba. De hasonlóan finom a retek levele is. Ennek is elég egy mosás és leszárítás. Azonban ennek húsosabb levelén apró szőröcskék vannak, ami egyeseket zavarhat. Ezért a retek levelét érdemes apróra vágva belekeverni a salátába.

A négyzöld-salátát húsvétkor készítettem el, hogy a sonkától igénybevett emésztőrendszer egy kicsit pihenhessen és regenerálódhasson.  Négy zöld összetevője a fejes saláta, medvehagyma, reteklevél, és karalábé levél. Elkészítése egyszerű. Minden levelet megmosta, leszárítottam és darabokra tépkedtem. Meglocsoltam oliva olajjal és tárkonyecettel. Kellemes, üde, vitaminban gazdag, és kalóriában szegény fogás.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Így kerül a gazella a fára

Napi videó:   Ez bukta, csajok!

Napi fotó:  Te leülnél a padra?

Macskaőrség:   Marmelade és Cole

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...