A hetvenes-nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb fogása volt a Budapest módra elkészített szelet, egyetlen jobb vendéglő kínálatából sem hiányozhatott. A receptet neves mesterszakácsok az 1958-as brüsszeli világkiállítás alkalmából álmodták meg. Az eredeti recept még bélszínből és libamájból készül, de mivel ezek elérhetetlenek voltak egy átlag magyarnak, a recept karajra és csirkemájra módosult, és változott a ragu is. Mára ez a Budapest módra lett az „eredeti” recept, de nyugodtan készíthetjük bármilyen húsból, most csirkemellből csináltam.

Csirkemell „Budapest” módra

 

Hozzávalók:
8 szelet csirkemell filé
50 dkg gomba
25 dkg csirkemáj
30 dkg zöldborsó
15 dkg kolozsvári szalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 db paradicsom
3 gerezd fokhagyma

bors
őrölt pirospaprika
zsiradék

Elkészítés:

A hússzeleteket megsózzuk, és megborsozzuk. Közepes lángon mindkét oldalukon megsütjük a hússzeleteket. Amikor kész, kiszedjük, és félretesszük.

A megmaradt zsiradékban megsütjük az apróra vágott kolozsvári szalonnát. Elég üvegesre sütni a szalonnát, de éj jobban szeretem ropogósra sütve. Ezután megdinszteljük rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

A gombát felszeleteljük és hozzáadjuk. Pirospaprikával, sóval és borssal fűszerezzük. Pici vízzel felöntjük, fedő alatt pároljuk, amíg készül az étel, folyamatosan pótoljuk a vizet, hogy jó kis szaftja legyen.

Amikor a gomba megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt csirkemájat és a paradicsomot.

Amikor a máj is megpuhult, hozzáadjuk a borsót. Pár percig főzzük a borsóval, majd visszatesszük a hússzeleteket és összeforraljuk.

Rizzsel vagy krumplival tálaljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.