Ha a Koreába látogató turisták gasztroélményeikről számolnak be, menthetetlenül felbukkan a péniszhal. Nevét természetesen onnan kapta, hogy nagyon hasonlít a hímvesszőre. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért népszerű csemege. Bár a külföldi turisták nehezen szánják rá magukat, hogy megkóstolják. De a szusi varázsa.

A koreai péniszhal (Urechis unicinctus) koreai nevén gae-bool a nevével ellentétben nem hal, hanem a gyűrűsférgek törzsébe tartozó, a Xenopneusta rendbe sorolt tengerlakó féreg. Méretét tekintve körülbelül 10-30 centiméter hosszúságú kolbászt formáló alakkal, mely szűk szájnyílásban végződik. Teste gerinctelen, hengeres formájú és sárgás-barna színezetű. Testfelülete nyálkás a farok végződésén apró bolyhok találhatók.

 

A Csendes-óceánban a Koreai-félsziget és Japán szigetvilág partjainál fordul elő. A sekély vizekben a homokos és lazább mederfenékben él. Tápláléka az ott található szerves anyagokból áll. Különösen apálykor az általa ásott vagy a mederben előforduló kisebb lyukakba, gödrökbe húzódik be.

Az állatból készített ételspecialitás népszerű fogás Dél-Koreában. Fogyasztani főzve és sütve is szokták. Népszerűsége miatt még tenyésztik is. A horgászok csaliként is felhasználják. De az ínyencek feldarabolva, nyersen, mártással fogyasztják.

Tálban a piacon:

Az étterem akváriumában:

 És egy könnyű vacsora:

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Egy átlagos téli nap kamcsatkán

Napi videó:   Embert szállít a modell-helikopter

Napi fotó:  Kellene pár falat

Macskaőrség:   Macska, lufi, és az elektrosztatikus vonzás

(via youtube, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...