A dzsemfixálók ellen hangoztatott legfőbb érv, hogy az mesterséges, műanyag, vegyszer. Ilyenkor csak egyet tudok ajánlani: olvasd el az összetevők listáját és nézd meg, mi is az.

Divat manapság lenézni a dzsemet azon a címen, hogy csak a főzött lekvár az igazi. Ez a sznobizmus elmehet a végletekig, és akkor kiderül, hogy csak a rézüstben, fatűz fölött,  szabad ég alatt főzött lekvár a lekvár, a többi az sz..r.

A legegyszerűbb dzsemfixáló mindössze két összetevőből áll: pektin és citromsav.

A pektin az, amitől lekvár a lekvár. dzsem, a dzsem. A növények sejtfalának egyik fontos tartóeleme. Élelmiszeradalékként elsősorban azt a tulajdonságát használják, hogy a folyadékokat zselészerűvé tudja változtatni. A pektinek, savas közegben és cukor jelenlétében lépnek gyorsan működésbe. Nagyon kevés cukorral stabil zselét képez, amely meleg hatására megolvad.

A pektin nem valamilyen mesterséges szörnyszülött, teljesen természetes anyag. Forró vízzel almahéjból, citrusgyümölcsök héjából vagy cukorrépaszeletekből vonják ki. Ezt akár te is megteheted otthon, és akkor nem kell venni.

A citromsav minden élő sejt összetevője. Az emberi szervezet naponta egy kilogrammot alakít át belőle. Az élelmiszeriparban ez a legelterjedtebb savanyítószer, antioxidáns hatása közismert. Itt ez biztosítja a savas közeget a pektin jobb működéséhez.

Ez sem mesterséges, biotechológiai úton, mikroorganizmusok segítségével állítják elő.

A citromsavat a szervezet teljes mértékben hasznosítja. A pektin emészthetetlen vegyület, az emberi szervezetben ballasztanyagként működik. Sőt a pektin gátolja a zsírok és a koleszterin felszívódását, ezért csökkenti a vér koleszterin szintjét, illetve lassítja a szénhidrátok felszívódását.

Mindkét anyag teljesen veszélytelen, a bio-minősítést is megkapták.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenhétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Színes tavak vulkánja

Napi videó:   Leghosszabb indiai személyvonat

Napi fotó:  Kővé vált sárkány

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...