Csak hiszed, hogy gumiból. Van abban minden más. Eredetileg az alapanyaga természetes latexanyagnak számító chicle, amely a Manilkara chicle vagy a Manilkara zapota nevű, az amerikai esőerdőkben is megtermő fafajták kérgéből kinyert tejszerű nedv.

A rágógumit különböző formákban már körülbelül 5000 évvel ezelőtt, az újkőkorszak idején is ismerték és használták az emberek. A mai értelemben vett legrégebbi, napjainkban is ismert rágógumit a finnországi Yli-Ii településen fekvő Kierikki területén fedezte fel 2007 augusztusában az egyesült királyságbeli Derby Egyetem egyik régészet szakos hallgatója, Sarah Pickin. A megtalált darab alapanyaga nyírfakéregből készült kátrány. A nyírfakéreg, amiből a fognyomokat is tartalmazó rágógumi készülhetett, egyebek mellett fenolokat is tartalmaz, amely egyesek szerint fertőtlenítő hatással és más egészségügyi előnyökkel rendelkezik.

Már az ősi aztékokhoz tartozó indán törzsek is a chiclét használták, mint egy, a mai rágógumival nagy hasonlóságot mutató anyag alapanyagát. Ezt a fajta rágógumi legfőképpen a nők használták elsősorban a szájuk illatosításának a céljából. A népcsoport tagjai a chicle latexéből készült gumit is alkalmazták ilyen célokra, ennek a készítménynek a helyiek által ismert neve a tzictli volt. A maja civilizáció egyes tagjai is az aztékokhoz nagyban hasonlító módszereket alkalmaztak a rágásra szolgáló gumik területén.

 

Fő összetevőként a csomagoláson általában annyi áll, hogy gumi-alap. Ez azonban nem természetes kaucsuk, hanem több anyag keveréke, amelynek pontos összetétele gyártási titok. Nézzük a főbb összetevőket.

Poliizobutilén: mesterséges gumi, egy szinte folyadéknak tűnő, átlátszó anyag, ami gyakorlatilag szilárd. Többek között kosárlabda és gumibelső gyártására használják. Pilivinil-acetát: egy olyan műanyag, ami hő hatására nyúlós lesz. Ragasztó készítéséhez is használják. És még néhány ismert anyag: viasz, fenyőgyanta, és hintőpor.:

Természetesen minden élelmiszeripari minőségű. Ha mindezt melegítés közben, megfelelő sorrendben és mennyiségben összekeverjük, rágógumi alap lesz belőle. Ez szobahőmérsékleten kemény, testhőmérsékleten puha. Ezután már csak néhány dolog kell: aroma az ízhez, rengeteg cukor vagy édesítőszer, emulgálószer, színezék, fényező anyag, stb. a pontos összetétel szigorú gyártási titok.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   A világ legszebb helyei: San Baldo-átjáró

Napi videó:   Sárcsúszda

Napi fotó:  Furcsa fürdőruha

(via bubblews, woxxi, wikipedia)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...