Misztikum vagy egyszerű konyhai feladat? Hét érv, hogy miért süssünk magunk otthon kenyeret.

Nem is olyan régen még a legalapvetőbb házimunka volt a kenyérsütés, mára mégis a konyhai varázslók misztikus világának számít a kenyérsütés. Pedig az igazság valahol középen van: nem olyan egyszerű, de nem is rettenetesen nehéz feladat az otthoni kenyérsütés. Sokan szeretnék megpróbálni, de kevesen vágnak bele. Egy kis segítség a döntéshez.

Miért érdemes, miért jó kenyeret sütni otthon:

Napi sikerélmény: A kenyérsütés igazi napi alkotás, még akkor is, ha napi szinten sütsz kenyeret. Egyesíti a főzést, a szobrászatot, igazi kézműves munka. Amikor a családtagok egymás után bukkannak fel a sülő kenyér illatára, az megmelengeti a szakács lelkét. Vagy akkor amikor az ember rájön, hogy a gyerek barátja valamiért pont akkor mindig ott van, amikor elkészül a friss kenyér.  

Így lehetsz félisten: Nem tudom, lehet-e nagyobb gasztronómiai sikert elérni a családban vagy a társaságban, mintha frissen sütött, meleg kenyeret teszel eléjük. Azok a csodálkozó, elismerő tekintetek amikor leteszed a cipót az asztalra. Nincs az a Michelin-csillagos fogás, ami felér azzal, amikor vendégeid a szemed láttára tépik szét a meleg kenyeret, meg sem várva, mi mellé is adtad.

Évekkel ezelőtt párom kollégáinak kerti bulit rendeztünk. épp a házban készültem, amikor berontott az egyik vendéghölgy a párommal.
- Tücsi, hol vetted a péksüteményt?
- Nem vettem, - válaszoltam. – Én sütöttem.
- Mint ekkor kiderült, a párom odakinn körbemutogatta a kertet, majd a terített asztalt, amelyen többek között kis, több magvas, rozsos bucik voltak. A hölgy nem akarta elhinni, hogy azt én sütöttem. Kijelentette:
- Oké, elhiszem, hogy Tücsi csinálta a tavat. Azt is elhiszem, hogy ő főzött, azt is elhiszem, hogy a kerti bútort is ő készítette. De azt már ne akard elhitetni, hogy ezeket a bucikat nem vettétek.
Ezért volt a lerohanásos ellenőrző kérdés. Az ilyen pillanatokat sokáig nem felejti el az ember.

Tudod, miből készült: Ma már ez lett a legfontosabb szempont. A te kenyeredbe az kerül, amit te akarsz, nincs benne ilyen-olyan gyorsító, kelesztés-fokozó, vagy bármilyen adalék. Ha karod akkor csak az a négy dolog van benne, ami évszázadok óta: liszt, víz, só, élesztő.

Olyat csinálsz, amilyet csak akarsz: Hogy milyen kenyeret eszel, nem azon múlik, hogy mi kapható a boltban. Előtted áll a lehetőség, Hogy egy gyors kenyeret csinálsz, egy hagyományos házi cipót, finom krumplisat, 16 órán keresztül kelesztett kovászosat, vagy több magvas joghurtosat. A lehetőségeknek csak a fantáziád szab határt.

Mindig friss kenyér: Ha magadra számítasz, akkor nem kell aggódnod amiatt, hogy kapsz-e kenyeret a boltban, mikor sütötték, mit kevertek bele, belesütöttek-e lapátot, madzagot, vagy egeret. Ha ügyesen szervezed a dolgaidat mindig van otthon friss kenyér. Friss meleg kenyér.

Szeretsz kísérletezni: A kenyérsütés olyan mint egy ismeretlen kert, amelyben rengeteg felfedezni való van. A kenyérsütés is ilyen. Rengeteg mindennel lehet kísérletezni:alapanygokkal, hozzáadott extrákkal, sütési idővel és módokkal,

Olyan mint a szerelem: Kell hozzá egy kis szenvedély. Erőt ad, hogy a kudarc esetén se add fel, és a sikerélmény boldoggá tesz.

Szertenél kenyeret sütni? Most induló sorozatomban megmutatom, hogyan kell, hogyan érdemes kenyeret sütni. Mitől lesz finom a kenyér, hogyan süthetsz egyszerű fehérkenyeret, vagy akár a legrafináltab többmagvas-fűszeres csodát. Kenyerek, péksütemények, lepények receptjei, trükkök, fogások, segédeszközök az alapoktól a különlegességekig. Magyar,francia bajor, balti receptek. Kövesd a sorozatot a Szem-Szájnak blogban és a facebookon.

2. Mire jó a kenyérsütőgép?

3. Miben süssünk kenyeret?


Miért ne próbáld:

Mindegy milyen kenyeret eszel: Vannak ilyenek, akiknek nem számít a kenyér minősége. Nem szereti annyira, vagy egyszerűen csak mindegy, hogy kovászos házikenyeret vagy multis gazdaságos kenyeret eszik. Neki kár próbálkozni, válaszon inkább más hobbit. Lehet, hogy ennek ellenére ő a király a lekvár főzésben.

Kicsi a kudarctűrésed: Bizony ez is kell hozzá. A kenyérsütésre rá kell érezni. Valahogy mindenhol más és más a kenyér, más a sütő, a kenyér a liszt, a víz. A kapott recept jó kiindulási alap, de ha valami nem stimmel, neked kell magadhoz igazítanod. Eközben bizony előfordul, hogy nem sikerül a kenyér. Ezen túl kell lépni és újra próbálkozni.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Így csinálnak belőled a Facebookon idiótát

Napi videó:   Csúnyán átvert kapus

Napi fotó:  Kajafutár keleten

Macskaőrség:   Ettől a daltól elszáll az erőm

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...