Egész csirkét sütni sokféleképpen lehet: grillezve nyárson vagy rácson, állványra állítva, só-ágyon, sütőzacskóban, és még vagy tucatnyi módon. Ez is egy hasonló módszer, bár némileg változtattam rajta, mert az eredetivel kapcsolatban fenntartásaim voltak.  

Nevét onnan kapta, hogy az egész csirke állva sül meg, összefogott szárnyai imádkozásra emlékeztetnek. A csirke azért áll, mert egy sörös dobozra lett ráhúzva. ezzel az egyszerű trükkel lehet pótolni a nem éppen olcsó állványt. Ráadásul van még egy óriási előnye: a sörgőzben a csirke belülről is párolódik, a csirke húsa sokkal omlósabb, szaftosabb lesz.

Sokáig vártam a kipróbálással, mert bevallom, nem szeretem a sört. Épp ezért volt számomra is kellemes csalódás, hogy semmilyen sör ízt nem éreztem.

Azonban a recepttel már az elején volt egy komoly fenntartásom: nem tudni, mennyire hőstabil a dobozt borító festék. A 160-180 fokos hő hatására nem bocsát ki magából oldószert? Nem válik le a dobozról a festék? Mérgező anyagok?

Egy egyszerű trükkel kicselezhető a probléma: a dobozt szorosan alufóliába kell csomagolni.

 

Még biztonságosabb megoldás, ha a csirkét egy magas, vékony pohárra, esetleg egy címkéitől megfosztott üvegpalackot használunk, természetesen sörrel töltve.

A recept maga nagyon egyszerű: Az egész csirkét megmossuk, megtisztítjuk az esetleges maradék tollaktól, toklászoktól, és ízlés szerint bedörzsöljük a bőrét fűszerekkel.  A sörből mindössze két decire van szükség, ezért ennyit igyunk le a dobozból, vagy ennyit töltsünk az üvegpohárba. Ha többet hagyunk attól sem lesz még omlósabb a csirke, sőt, a sör nem tudja betölteni a funkcióját, mert a nagyobb mennyiséget nem tudjuk felforralni. Húzzuk rá a csirkét a dobozra/üvegre, és állítsuk a tepsi közepére.

Burkoljuk be alufóliába, és 180 fokon körülbelül 40-50 percig süssük. Ezután vegyük le róla a fóliát és süssük tovább, amíg a bőre szép pirosra pirul. Tálalás előtt mindenképpen távolítsuk el a dobozt. Legegyszerűbb, ha visszarakjuk rá az eltávolított alufóliát, és egy edényfogó kesztyűben egyszerűen megemeljük. Egy másik személy pedig egy fogóval ragadja meg a dobozt, és húzza ki a csirkéből.

Egy apró trükkel még feldobhatjuk az ételt. Amikor eltávolítjuk a fóliát, borítsunk alá a tepsibe karikára vágott, főtt burgonyát. A burgonya szépen megsül, és a lecsöpögött fűszeres zsiradékot is felszívja.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Legveszélyesebb állatok

Napi videó:   Ilyen lesz a jövő mobilja?

Napi fotó:  Okos ötlet: telefonszám a karkötőn

Macskaőrség:   Vicces macskák

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...