Ha valaki még csak ismerkedik a medvehagymával, kezdje így.

Bár az elmúlt években medvehagyma-vihar vonult végig Magyarországon, még mindig nagyon sokan vannak, akik még meg sem kóstolták. Így járt az az ismerősöm is, akivel akkor futottam össze az utcán, amikor három nagy csokor virított a hónom alatt. Eddig nem igazán érdekelte a medvehagyma, de most hogy nálam látta, kedvet kapott hozzá. Kért valami nagyon egyszerű receptet az ismerkedéshez.

Ha még medvehagyma-szüzek vagyunk, a legegyszerűbb, mégis tökéletes recept egy egyszerű vajkrém készítése. Pillanatok alatt kész van, és megkóstolva megismerhetjük mindazokat a finom aromákat – a zsenge fokhagymára emlékeztető ízét, a harsány zöldségéből adódó tavaszi frissességét, – amelyért annyira tudjuk szeretni.

Nem kell hozzá más, csak egy csomag jó minőségű vaj, néhány medvehagyma-levél, és egy kis só. A leveleket megmossuk, megszárítjuk, és éles késsel felaprítjuk. A vajat idejekorán vegyük ki a hűtőből, hogy elég puha legyen a keveréshez. A vajhoz hozzáadjuk a felaprított levelet, megsózzuk, és alaposan összedolgozzuk. A só és a levél mennyisége is egyéni ízlés kérdése, mindenki keverje olyanra, amilyennek szereti. Elkészíthető egyszerűbben is, ha a hozzávalókat bedobjuk egy aprítógépbe. Így akár fagyos vaj is használható, és csak pár másodpercig tart elkészíteni. Zárt dobozban hosszú ideig eláll a hűtőben. De fogyasztás előtt időben vegyük ki, mert a magasabb víztartalma miatt keményebb, és nehezebben kenhető.

Ezután csak kenjük kenyérre vagy pirítósra,  és kész az uzsonna. Kis paradicsommal, paprikával fenséges, de akit nem rettent el a tobzódás, zöldhagymával is eheti.

Emellett még sok mindenre használhatjuk: főtt vagy héjában sült krumpli mellé tökéletes kísérő.

Párolt zöldség kísérőjének is adhatjuk, legyen az szimpla kukorica, zöldborsó, répa, vagy éppen vegyes zöldség köret.

Egy darabot rácsippentve a natúr szelet tetejére teljesen új karaktert ad a húsnak.  Ez csak néhány ötlet de bátran lehet vele kísérletezni, milyen módon lehet még felhasználni.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   A fogyatékosság szépsége

Napi videó:   Az a nyomorult szél

Napi fotó:  A fal adja a másikat

Macskaőrség:   Legálmosabb cica

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...