Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Miért eszel műanyagot?

A gyümölcsös joghurt a legegyszerűbb, de ennek ellenére nagyon finom étel: 1 perc alatt elkészíthető, mégis a boltban vesszük meg, ami az édesítőtől édes, aromától van íze, a színezéktől színe, az állományjavítótól állaga. A gyümölcstartalmat meg valamilyen más rost szimulálja.

Tovább


Tudod mennyi cukor van benne?

Általában nem olvassuk el, mennyi cukor van egy adott termékben. De ha mégis, akkor sem tudatosul bennünk, ez mennyit is jelen. Itt egy tucatnyi finomság, szembesülj vele, mennyi cukrot rejtenek.

Tovább


Magyar termék-összeesküvés

Tegnap egy levelet kaptam, egy újabb szörnyű titkot leleplező levelet. Az email arról tájékoztat, hogy a világ más tájain hogy mérgezik gátlástalan nyerészkedők a termékeket, ezért csak magyar terméket vásároljunk. Ez a magyar termék elleni összesküvés. Mi a magyar termék? És hogyan tudunk erről meggyőződni? A levél választ ad erre.

"Az első 3 szám a BARCODE (VONALKÓD) - ból az országot mutatja, hogy a termék honnan származik.

Minden barkód "első 3 száma", ha ezekkel a számokkal kezdődnek 690, 691, 692, stb. egészen beleértve a 695-öt, az mind "MADE IN CHINA" .

Azok a termékek, amik 471-gyel kezdődnek : "Made in Taiwan" . Nekünk jogunk van ezeket tudni, de az állam ebben nem segít. Ezért résen kell legyünk és tanítsuk egymást, hogy ne kerüljünk bajba.

Tehát ha megtanulunk egy pár bárkódot, akkor mindjárt könnyebb:

690 ~ 695-ig Made in China .

471 ~ Made in Taiwan

00 ~ 13 USA & CANADA

30 ~ 37 FRANCE

40 ~ 44 GERMANY

49 ~ JAPAN

50 ~ UK

57 ~ Denmark

64 ~ Finland

76 ~ Switzerland and Liechtenstein

628 ~ Saudi-Arabia

629 ~ United Arab Emirates

740 ~ 745 - Central America (Közép Amerika)

480 ~ Made in the Philippines (Fülöp szigeti), és

599 MAGYARországon előállított termék;"


Az első gondolatom az volt, hogy a legközelebbi vásárláskor megnézek néhány kódot. Aztán hirtelen gondolattól vezérelve besétáltam a kamrába, és felvettem az első kezem ügyébe eső dolgot: egy zacskó babot. A zacskó hátoldalának fényképe:

Hát akkor ennyit az újabb összeesküvésről, és annak nagy leleplezéséről. De nézzük a tényeket:

„A GTIN-13 számsor, és az azt feltüntető EAN-13-as vonalkód első három számjegye az ország azonosítója, Magyarország esetében ez 599, amit a GS1 nemzetközi irodája állapított meg”- árulja el Krázli Zoltán, a GS1 Magyarország vezető vonalkódszakértője. „Az ezt követő karakterek alkotják a cégprefixet, ami a vállalatról ad információt. Ezután jön a terméket azonosító árureferencia szám. Az utolsó karakter pedig az ellenőrző szám, ami egy matematikai képlettel számítható ki, és annak biztosítását szolgálja, hogy megfelelő legyen a kód felépítése.”  - írja a fogasztok.hu.

Vagyis a kód csak a kódot kiadó országot, a terméket vejegyző cégét, és a terméket azonosítja. A bele csomagolt termék eredetét nem. 

A folytatásban ezt írják „az áru származási helye nem mindig követhető vissza, mivel ha egy termék azonosítószám és vonalkód nélkül érkezik az országba, a nálunk kiadott azonosító szám automatikusan 599-es kezdetű lesz.” Tehát az ország azonosító nem minden esetben árulja el száz százalékosan a termék gyártási helyét, csak azt jelzik, hogy az azonosító számot melyik országban adták ki a termékre."

Senki nem titkolja előlünket ezeket az adatokat, a neten könnyűszerrel megtalálhatók, még a wikipédiában is olvasható.

Vagyis adott néhány tény, amit bárki megtudhat, de senki nem foglalkozik vele. Adjunk hozzá egy kis körítést, hogy összeesküvés szaga legyen, és máris kész a lánclevél, amit lehet küldözgetni.

Ennek ellenére, ha támogatni szeretnénk a magyar kereskedelmet, ajánlatos szemügyre venni a vonalkódot és keresni az 599-et.

Persze ez nem jelenti azt, hogy nem vásárolhatunk szennyezett élelmiszert, de azt sem hogy minden termék az. Ez mindössze csak egy dolgot jelent: gondolkodjunk, mielőtt bármit elhiszünk!

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Trükkös bringazár

Napi videó:   Vészfékezés motorral 246km/óránál

Napi fotó:  Nem kellene felülni a nyeregbe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.