A klasszikus magyaros, vagyis az ecetes-cukros salátalé manapság kissé visszaszorult. A fejessaláta és az uborkasaláta kivételével alig használjuk. Előretörtek a nyugati típusú majonézes vagy ecetes-olajos öntetű saláták. Ezeket nyomatja az Amerikából érkező egészség- és fitneszipar, pedig a miénk cseppet sem rosszabb.

Egy ilyen saláta lehet önálló alacsony kalóriájú fogás is, de remek savanyúság lehet bármilyen húsételhez. Ez a recept egy igazi átmeneti időszakra való. megvannak benne a téli zöldségek, de már felbukkannak a primőrök is.

recept saláta tavaszelő répa káposzta  uborka hagyma

Tavaszelő saláta
Hozzávalók:
répa
káposzta
kígyóuborka
hagyma vagy zöldhagyma

pici só
2 evőkanál 20%-os ecet
10 dkg cukor
1 csapott mokkáskanál bors
0,5 liter víz

Elkészítés:
A receptben szándékosan nem szerepelnek pontos mennyiségek, mindenki a saját ízlése és kedve szerint állítsa össze. Kiindulásnak jó az 1-1 egység répa-káposzta-uborkához fél egység hagyma.

A hozzávalókat megmossuk, a káposztát és a répát lereszeljük, az uborkát és a hagymát felkarikázzuk.

Salátaléhez 0,5 liter vízbe tegyünk két evőkanál 20 százalékos ecetet, és kb. 10 dekagrammm cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítő.

A hozzávalók keverjük össze egy tálban. Készítsük el a salátalevet egy másik tálban. A zöldségeket csak pár perccel a tálalás előtt tegyük a lébe, így megőrzi frissességét is. Egy kevés sóval hintsük meg a salátát. Az általános tévhittel szemben nem csak a sós íz miatt, hanem a só ízfokozó hatása miatt is.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.