Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Juhtúrós pulykarolád

A pulykamell az egyik legszárazabb hús, de sokan pont emiatt szeretik. Vagdalt, vagy rolád készítésére csak úgy alkalmas, ha ezt a szárazságát fellazítjuk. Ha ehhez valamilyen ízletes zsíros anyagot használunk, egészen különleges ízvariációkat kaphatunk. Ebben a receptben szalonnával, juhtúróval és sonkával teszem egészen különlegessé a roládot.

Juhtúrós pulykavagdalt

Tovább


Göngyölt krumpli

A szalonna-sonka-krumpli bármilyen kombinálásából csak jó sülhet ki. Ezt a fogást azért szeretem, mert a szalonnából és sonkából kisülő zsiradékot a krumpli egyból magába szívja, és isteni aromát kap. Alkalmas köretnek, jól mutat egy megrakott tálon, is, de akár önálló fogás is lehet vacsorára.

Göngyölt krumpli

Tovább


Almás zsemlefelfújt

A héten úgy jött ki a lépés, hogy nem egyeztettünk párommal a bevásárlásról, és mind a ketten vásároltunk. Többek között zsömlét is, ami ilyen mennyiségben bizony ránk száradt. Pontosabban csak megszikkadt, de két nap után kinek van kedve ilyet enni. Ilyenkor kerülnek elő a klasszikus kármentő receptek. Nagymamámnál kedvenc édességünk volt a gyümölcsökkel megrakott felfújt, amit hol kifliből, hol zsemléből, hol kalácsból készült. Egyszerű könnyű recept, ami gyorsan elkészíthető, pillanatok alatt összedobható édesség vacsorára. Most almás verzióban készítettem el. recept meleg tészta felfújt zsemle alma gyümölcs

Almás zsemlefelfújt

Tovább


Burgonyafánk

Egyre kevesebben vállalják manapság a fánksütést, mert macerásnak tartják, meg olajszag lesz tőle, meg különben is, lehet műanyag fánkot venni a multiban. Igaz, hogy nincs fánk íze, csak formája, de cukros máz van rajta, amitől nem is érezzük.

Ráadásul csak édességként tartjuk számon, a fánk manapság valahogy kiveszett a köretek közül. Pedig egy vadas mellé, vagy bármilyen szaftos étel mellé az egyik legfinomabb köret. A burgonyafánk mellé egy vörösboros gombamártás, vagy egy sajtmártás, elképesztő ízorgiával egészíti ki a húst.

Ez a recept generációk óta öröklődik a családban, igazi klasszikus, régimódi burgonyafánk.

Tovább


Klasszikus vadas-mártás

A vadas mártásnak nem túl jó a híre manapság. A rosszabb vendéglőkben maradék-temetőnek használják, ami elnyeli a tegnapi húslevest és a maradék húst. Amit az iskolai menzákon vadasként adnak, azzal egy életre elveszik az ember kedvét még a hasonló fogásoktól is. De sajnos sok helyen a családokban is valami utánzat készül. Egy ismerős pedagógus 15 év menzai vadas után állította, hogy ki nem állhatja ez az ételt. Azután egyszer az erőltetésre megkóstolta az igazit, és elkerekedett a szeme, hogy ez ilyen?

Van néhány szabály, amit be kell tartani egy jó vadashoz. Ne készítsük maradék húslevesből (bár a lét felhazsnálhatjuk), vagy húslevesből kivett zöldségből. Ne használjuk fel hozzá a maradék húst sem. Ne tálaljuk tésztával, a vadashoz krumpligombóc, krumplifánk, vagy zsemlegombóc illik. A mártásnak egyszerre kell zöldségesnek, savanyúnak és édesnek is lenni. Érezni kell benne a mustár ízét is. Marhából készítsük, a vadhús talán még jobb, ne próbálkozzunk más hússal. Csak így kapunk egy összetett, páratlanul gazdag ízvilágot.

Vadas marha

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.