Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legegyszerűbb kenyér - az alapvető fortélyok

Ha ezt a kenyeret megtanulod jól sütni, a többivel sem lesz gondod.

Amikor a kezdők megpróbálkoznak a kenyérsütéssel, sokan azzal rontják el, hogy mindjárt valamilyen bonyolultabb, kevert lisztes, több magvas, öreg tésztás, félnapig kelesztett csodával próbálkoznak. Az atléták sem a stadionban születnek, ők is először megtanulnak járni. Ez a helyzet a kenyérsütéssel is. Először sajátítsuk el a legegyszerűbb kenyér készítését, ha ez már megy, akkor próbálkozzunk bonyolultabb receptekkel.

Az alapkenyér receptje évszázadok óta ugyanaz. Nem kell hozzá más, mint liszt, víz só, és élesztő. Nem kell túlmisztifikálni a dolgot, a kenyér valójában önmagát csinálja meg, Nekünk csak az alapanyagokat kell megfelelően összerakni.

Tovább


Miben süssünk kenyeret?

A kenyérrel az a legnagyobb gond, hogy önálló életet él, szinte saját akarata van. Mennyire lesz magas, összeesik, vagy sem, szépen megformázom, mégis elterül, mintha elfáradt volna. A kenyérsütés művészete abból áll, hogy rávegyük a kenyeret arra, hogy úgy viselkedjen, ahogy mi szeretnénk. Kicsit  misztikusan hangzik, de ha megpróbálkozol a kenyérsütéssel, először te s ezt fogod érezni. De gyorsan bele lehet jönni, csak próbálkozni kell.

A kenyérsütésnél az alapanyagokon kívül két fontos tényezővel kell szembe néznünk.  Az első, hogy milyen sütőben süssük. Korábban már megírtam, miért nem ajánlom a kenyérsütő-gépben való sütést.

Az abszolút ideális a kemence. A kemencében sült kenyérnek nincs párja. A kemence átforrósodott falai egyenletesen körbesütik a kenyeret, tökéletes klímát biztosíthatunk a kenyérnek, és nem elhanyagolható szempont a hangulat, amit a kemence nyújt. Sajnos nagyon kevés háznál van már kemence, bár egyre népszerűbbek a kültéri kemencék. Hátránya, hogy bizony egy kemencét fel kell fűteni, nem lehet csak úgy hirtelen összedobni egy kenyeret. Ma már a kemence inkább bulikellék, mint mindennapi használati tárgy.

Marad a tűzhely sütője, ami remekül használható. Magyarországon két típus elterjedt, a gáz- és a villanysütő. Gázsütőben a problémásabb, ott nem tudunk hőmérsékletet állítani. De nem kell megijedni, néhány próbálkozással ki tudjuk tapasztalni a sütő tulajdonságait. Az elektromos sütő sokkal egyszerűbb: a receptben kapott hőmérsékletre beállítjuk a termosztátot, és légkeveréses üzemmódra állítjuk.

Szeretnél kenyeret sütni? Most induló sorozatomban megmutatom, hogyan kell, hogyan érdemes kenyeret sütni. Mitől lesz finom a kenyér, hogyan süthetsz egyszerű fehérkenyeret, vagy akár a legrafináltabb többmagvas-fűszeres csodát. Kenyerek, péksütemények, lepények receptjei, trükkök, fogások, segédeszközök az alapoktól a különlegességekig. Magyar,francia bajor, balti receptek. Kövesd a sorozatot a Szem-Szájnak blogban.

1. Kenyérsütés otthon

2. Mire jó a kenyérsütőgép?

A másik fontos kérdés, miben süssük a kenyeret. Kezdőknek először mindenképpen azt javaslom, hogy ne cipóval kísérletezzenek, hanem valamilyen sütőedényt használjanak. Több olyan kudarctól kímélik meg magukat, amely a kezdeti tapasztalatlanságból fakad. Sütőedényben nem terül el a tészta, ha liszt nem elég jó minőségű, ha nem elég magas a sikértartalma, és egyszerű finomlisztből is süthető finom kenyér. Szendvicssütőkhöz, pirítóshoz, ez a legegyszerűbb forma.

 

Kenyérsütő-forma is többféle kapható. A klasszikus őzgerinc formára emlékeztető fémből készült, teflonozott forma. Ebből kapható olyan is, amely két egymásba csúsztatható félből áll, így a mérete változtatható. Kenyérsütésre remekül használható.

 

Ugyanilyen jól használható a szilikongumiból készült változat. Itt az egyetlen probléma, hogy a forma oldala puha, ezért „kihasasodhat” a kenyér. De kapható már olyan változat is, aminek egy leppattintható, merev, műanyag gallérja van, és ez megakadályozza ezt.

A legjobb választás azonban a kerámiából készült. Ez áll legközelebb a kemencei körülményekhez. Lehet régies, rusztikus formájú:

 

Vagy éppen modernebb is.

Én egy keramikus barátommal készíttettem. Az egyiket kerek cipóhoz.

 

A másikat pontosan a szendvicskenyér méretére.

 

Ezen kívül még kiválóan használhatóak a hőálló üvegedények. Ebből a legjobb méret a kacsa-sütőtál.

 

Kapható még fából készült, papírral bélelt kosár is, de ez egyszer használatos, és kifejezetten ajándékozásra készült.

 

Az igazság az, hogy szinte bármilyen edényt vagy formát használhatunk, ami kibírja a sütő hőmérsékletét. Használtam én már szükségből zománcozott lábost és virágcserepet is.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Az ellentmondások országa

Napi videó:   A szökés nagymestere

Napi fotó:  Ez se látott villanyszerelőt

Macskaőrség:   10 vicces macskás videó

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Rákvadászat Braziliában

A rák nagyon finom csemege, de nem egyszerű hozzájutni.

A 39 éves brazil halász, Jose Benedito azzal tölti napjait, hogy Para állam tengerpartján a mangrove gyökereket körülvevő sárban turkál rákokra vadászva. Feladata nem nevezhető "álommunkának", az biztos.

Tovább


Sörnyitó kalapács

Ezzel a szerszámmal élvezetesebb, de veszélyesebb a munka.

Egy férfias ajándék karácsonyra.

Tovább


Pizzaszósz

Sokan követik el azt az alapvető hibát, hogy egyszerűen csak kechupot tesznek a pizza tésztájára. Ha nincs más, ez a megoldás is megteszi, de mennyivel jobb egy fűszeres pizzaszósz. Az egyik kedvenc receptem.

Pizzaszósz

Hozzávalók:
1,5kg paradicsom
2 fej hagyma
kis fej fokhagyma
0,5 dl olivaolaj
1 teáskanál oregano
1 teáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt babérlevél
2 evőkanál cukor
kevés só

Elkészítés:
Az olivaolajon megfuttatom a fokhagymát, az apróra vágott hagymát megdinsztelem.. Rádobom a megmosott, feldarabolt paradicsomot, (nem kell megpucolni), alaposan elkeverem, majd merülő-mixerrel pépesítem. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, megsózom, és kis lángon besűrűsödésig főzöm.

Azonnal fogyasztható, de rakhatjuk tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe, gondosan zárjuk  le, és tegyük száraz dunsztba. Így akár hosszabb ideig eláll.

  Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszokétezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Ágyból nézni az elefánitatót

Napi videó:   Pillanatok, amikor még hinni tudok a sportban

Napi fotó:  Trükkös fonás

Macskaőrség:   Macskaóvoda

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.