Lehet, hogy nem ez az egészséges táplálkozás mintája, de hogy egy morzsa sem fog maradni belőle, az biztos.
A hozzávalók
Lehet, hogy nem ez az egészséges táplálkozás mintája, de hogy egy morzsa sem fog maradni belőle, az biztos.
A hozzávalók
Volt kitől örökölnöm, hogy nem érem be egy étel alapváltozatával, egy kicsit bele kell nyúlni a receptbe. A székelykáposzta igazi klasszikus étel, de az édesanyámtól tanult recept alapján nálam így készül. Nem annyira savanyú, de sokkal gazdagabb. A gyerekek is szívesebben eszik.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
1kg savanyú káposzta,
kis zsír vagy olaj,
70 dkg sertéshús kockára vágva,
50 dkg füstölt hús szeletelve,
2 fej, hagyma,
4 gerezd fokhagyma,
1 paradicsom,
1 paprika,
babérlevél,
őrölt kömény,
só, bors,
pirospaprika, (pirosarany),
10 dkg árpagyöngy,
Tálaláshoz:
tejföl,
Erős Pista
Elkészítés:
Csinálunk egy pörkölt alapot, amikor a hús kifehéredik, akkor belerakjuk a kimosott, kinyomott, kissé összevágott savanyú káposztát, a babérlevelet, a füstölt húst, az árpagyöngyöt, és kevés vizet, ami ellepi. Készre főzzük, ha elfőné a vizet, pótoljuk, míg a hozzávalók meg nem puhulnak. Ennyi.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Mi esett a fejére?
Napi videó: Csaknem halálos zuhanás
Napi fotó: Még hogy nem lehet az utcán biztonságosan parkolni
Lehet hogy a felnőttek imádják, de a gyerekek arcáról minden leolvasható.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonnégyezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: Építs színes iglut
(via youtube)
A lényeg, hogy a lepényben rejtőző kenyérkockák íz- és aroma-mágnesként működjenek.
Mi magyarok egyelőre még nem tudunk kiszabadulni a rántotta/tükörtojás/lágy tojás háromszögből, pedig a tojás óriási lehetőségeket ad mind lepény, mind omlett formájában. Az alapanyagok a variációk elképesztő lehetőségeit biztosítják. Szinte bármit felhasználhatunk ahhoz, hogy gazdagítsuk az ízeket, akár még a kenyér is belekerülhet.
Ez a recept akkor jutott az eszembe, amikor épp végeztem a levesbetétnek szánt kenyérkockák pirításával. A serpenyőben rázogatott kockák látványa megmozgatta a fantáziámat, és a hűtőben körülnézve pillanatok alatt összeállt a recept.
Gladiátor-lepény
Tudod, hogy amikor besétálsz egy multiba, és gyümölcsöt rendelsz valójában mit kapsz? Ha elolvasod, leesik az állad. Vegyi anyagok tucatjai fogják próbára tenni a szervezeted, ha ezt megeszed. És minderről a termelők és a szállítók tehetnek.
Például szeretnél vásárolni egy fürt banánt. De valójában mit rejt a héja? Tudod, mennyire veszélyesek az erős savak. Gondoltad volna, hogy egy átlagos banánban kimutattak glutaminsavat, aszparaginsavat, de még mirisztinsavat is. Emellett találtak hisztidint, leucint, sőt szerint és glicint is. És ezzel még a vegyi anyagok listája korántsem teljes. Mit keresnek benne olyan "E" betűs anyagok, mint az E-300, E-306, E-515? És az tudod, hogy az a szép sárga banán E-101-től és E-106-tól lesz sárga? És hogy ez a vegyi bomba szét ne hulljon, E-460 tartja össze.