Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétvégi dizájn: On The Rock pohár és jéggömb

Hegy a pohár alján, és egy hatalmas jéggolyó. Relaxációs játék felnőtteknek.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhatezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:    Mocskos tűzfal helyett

Napi videó:   Ősök földjén két keréken

Napi fotó:  Szorult helyzetben

Macskaőrség:  Kutyák és macskák: a különbség

(via)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Indiana Jones-leves

Évek óta a gyerek bulik sztárja ez a leves, elképesztő sikere van a kiskölyköknél. Bezzeg a szülők...

 

Ki ne emlékezne az Indiana Jones második részének vacsora jelenetére, ahol a levesben szemgolyók úszkálnak. Néhány évvel ezelőtt egy édességesnél láttam először habcukorból készült, málnaszörppel töltött szemgolyókat (gondolom, Amerikában Halloween édesség). Minden gyerek olyat akart. Ekkor ugrott be a filmben látott leves. Rögtön megvettem egy doboz szemgolyót.

Legközelebbi gyerek bulin gyümölcslevest főzte, ezt a legtöbb gyerek imádja, nyári rohangálás után szívesebben is eszik. Ebbe csempésztem bele a szemgolyókat. Egy élmény látni a gyerekarcokat: először értetlenség, azután a felismerés, végül a hatalmas vigyor és ujjongás.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Kilométeres virágösvény

Napi videó:   Rosszul sikerült autó-átugrások

Napi fotó:  A nagy lyuk mellett élni

Macskaőrség:   Beszélgető ikrek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Amikor a nyalóka visszanéz

Egy amerikai cég szemgolyókat utánzó nyalókákat dobott piacra. A készletben közel ötvenféle szem bámulhat vissza ránk. A nyalóka teljes egészében ehető, rendkívül realisztikusan festett cukorból készült. Aki nem bánja, hogy belenéznek a szájába...

dizájn édesség nyalóka nyaloka golyó szem gömb

Tovább


Perkelt gölödör

Perkelt gölödör

Ismét kísérletezni támadt kedvem, megtetszett múltkor a húsgolyó, most is azzal játszottam. Így született meg ez az étel, a perkelt gölödör nevet kapta. Gölödör régiesen a golyó, a perkelt pedig a pörkölt.


Perkelt gölödör 

Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb
0,5 kg marhalapocka
1 ek. zsír
4 fej hagyma
2 kk. "Édes Anna" (aki még nem ismeri, "Erős Pista húga", nem csípős paprikakrém)
1 doboz hámozott, konzerv paradicsom

bors
majoranna

Elkészítés:

A kétféle húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A pépből körülbelül másfél centiméter átmérőjű golyókat gyúrunk.

A felforrósított edénybe bedobom a golyokat, és folyamatosan mozgatva addig pörkölöm, míg mendenhol szépen kifehérednek. picit meg is sülhet.

Kiszedem a golyókat, az edényben egy kanál zsírra rádobom a négy fej apróra vágott hagymát. Ne lepődj meg, rengeteg lesz. Csak egy egész picit párolom, szinte csak felforrósítom.

Sózom, borsozom, beleszórom a majorannát, az Édes Annát, és a doboz paradicsomot. (jól látod, nincs benne pirospaprika) A paradicsomokat csak szétnyomkodom hogy darabos legyen. Visszateszem a gombócokat, és készre párolom.

Az étel különlegessége, hogy nem szaftja van, hanem a golyókat egy sűrű, darabos, vastag máz borítja. A hagyma és a paradicsom is darabos még benne. Tésztával tálalom.

 

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Üvegkalitkában a semmi felett

Napi videó:   Így nem szabad mozdonyt rakodni

Napi fotó:  Ú-Zéland repülőtere - Hobbit stílusban

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Ipam-napam kedvence

Szombaton, a helyi szüreti fesztiválon barátommal beneveztem a főzőversenyre. Helyben, bográcsban főzött ételekkel lehetett nevezni, mi pörkölt kategóriában indultunk. Nem akartunk hagyományos étellel indulni, ezért kitaláltunk valami újat: Egy kicsit édeset, paradicsomosat. Az ipam-napam kedvence nevet kapta. Papp Gábor barátom főzte, én most javarészt kuktáskodtam, és rohangáltam.

Az ipam-napam kedvence második helyezést ért el. A zsüri tagjai Hargitai György mesterszakács és Opóczky Sándor mesterszakács volt.

A zsűrizés után a kész ételeket bárki megkóstolhatta. Az ipam-napam kedvence az utolsó gombócig elfogyott. A történet vicces zárása, hogy a maradék 4-5 dl szaftot az összeverődött társaság friss kenyérrel kitunkolta a bográcsból.

A zsűrinek feltálalt Ipam-napam kedvence

Azért kapta ezt a nevet, mert szeretek az ételeknek archaikus neveket adni, hogy ne halljanak ki ezek a szép szavak. ipa jelentése após, a napa anyós. Azért az ő kedvencük, mert a gombóc szétomlik fogatlan szájukban.

A szavakat én is csak egy népdalból ismertem.

Nem vagyok én senkinek se adósa, adósa
Él még az én feleségem édesanyja édesapja,
meg annak az anyósa, apósa,
Eb fél, kutya fél, míg a ipam, napam él.
Eb fél, kutya fél, míg a ipam, napam él.

A recept könyhára szabott verziója:

Ipam-napam kedvence

 Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb

0,5 kg marhalapocka

1 evőkanál zsír

3 közepes fej hagyma

1 kávéskanál Édes Anna (édes paprikakrém, az Erős Pista nem csípős "húga")

1 evőkanál kakukfű-csombor méz

bors

1 mokkás kanál pirospaprika

kb. 1/2 evőkanál majoranna

kb. 1/2 evőkanál kakukkfű

kb. 1/2 evőkanál őrölt babérlevél

kb. 0.5 dl ketchup

Elkészítés:

A kétféle húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A pépből körülbelül másfél centiméter átmérőjű golyókat gyúrunk.

Az apróra vágott hagymát megpároljuk a kanál zsíron. Amikor elkészül, belekeverünk egy kanál mézet, és addig kevergetjük, amíg szép világosbarnára karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a majorannát, kakukkfűvet, és az őrölt babérlevelet. Kis vizet öntünk alá, és egy-két percig összepároljuk.

A kész gombócok

Óvatosan belerakjuk a húsgombócokat, és kifehéredésig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy csaknem ellepje. Beleöntjük a ketchupot, és az Édes Annát. Fedő alatt pároljuk addig, amíg a tetejére fel nem jön a zsír. Ekkor a zsírfoltokra szórjuk a pirospaprikát, és átkeverjük az egészet. Lefedjük, és készre pároljuk.

A versenyen káposztás tésztával tálaltuk. A zsüri külön kiemelte, hogy kellemes kombinációt ad a pörkölt a káposztás tésztával.

Az utolsó adag már másféle tésztával


Szemtől szemben


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Átmennél rajta?

Napi videó:   Csúnya bukták Kinecttel játszva

Napi fotó:  Az árbóc csúcsán állva

Tovább

12
»

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.