Samira Kazan sokat kísérletezik növényi alapú élelmiszerekkel. Hobbija az élelmiszer-művészet, a kísérletezés és a kulináris kíváncsiság keveréke. Ezeken a fotókon látványosan elkészített reggeliket, smoothie-tálkáit mutatja meg.
Savanyított retek
A hónapos retek az egyik legjobb dolog a tavaszban. Együk csak vajas kenyérrel, kerüljön szendvicsünkbe, aprítsuk salátába, vagy csak kapjunk fel egy darabot és harapjunk egy harsogót. Egyformán tökéletes megoldás. Az a recept a retek egy új oldalát mutatja meg. Savanyítva remek kiegészítő sült húsok mellé, de gyakorlatilag bármire ugyanúgy használhatod, mint nyersen. Néhány óra pihentetés után már fogyasztható is. A retek héja hamarosan elveszti a színét és a retek enyhén rózsaszín lesz. 5-6 nap alatt megpuhul. Hűtőben hosszabb ideig eláll, de általában erre nincs sok esélye. Gyorsabban fogy, mint ahogy készíteni lehet.
Savanyított retek
Hozzávalók:
0,5 kg hónapos retek
2 dl almaecet
3 dl víz
4 evőkanál méz
3 teáskanál só
1 teáskanál mustármag
2 db fokhagyma
15 szem feketebors
1 teáskanál koriandermag
Elkészítés:
A retket gondosan megmossuk, megtisztítjuk, és uborka-gyalun legyaluljuk. tömjük bele az üvegbe, szórjuk rá a fűszereket.
A vízbe tegyük bele az ecetet, a mézet és a sót. Forraljuk fel, és töltsük fel az üveget. Zárjuk le. Miután lehűlt, már fogyasztható is, de dunsztba téve hosszú időre tartósíthatjuk.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Sült retek
Magyarországon még mindig nincs igazán hagyománya a sült zöldségeknek, a kerti grillezéseken már fel-feltűnik, de a konyhában csak kevesen készítenek. Pedig alapjaiban teljesen más ízvilágot kínál.
Egy olyan egyszerű zöldséget is lehet sütni, mint amilyen a retek. Víztartalma magas, frissen pedig ropog, amikor harapjuk. Bármelyik retek alkalmas a sütésre, legyen az jégcsapretek, sörretek, vagy fekete retek.
Így most tavasszal mindenképpen érdemes a friss, zsenge, a piacon csomókba kötött retket választani. Ha sütni akarjuk, érdemes a kisebb méretű gumókat választani, mert a cseresznye méretű fejeket még fel sem kell vágni. Természetesen a nagyobbak is alkalmasak, a kicsit nagyobbakat elég, ha felezzük, a méretesebbeket már negyedeljük, vagy akár cikkekre, szeletekre is vághatjuk.
A sütésre előkészíteni egyszerű. Vágjuk le róla a gyökereket, és a zöldjét. Ha csak kisméretű retket használunk, érdemes a zöldjéből 1-2 centiméteres csonkot hagyni, nem csak finom, hanem remekül mutat a tányéron. A zöldjét se dobjuk el, finom saláta készíthető belőle.
A sült retek ízét befolyásolhatjuk azzal, milyen zsiradékot használunk alatta. Mediterrán hangulatú lesz, ha olívaolajjal készül., A vajtól franciásan édeskésebb lesz. Kellemes íz kombináció érhetőek el, dió-, sütőtök, vagy épp szőlőmag-olaj használatával. De nyugodtan kísérletezhetünk állati zsírokkal is, kis kacsa- vagy libazsíron sütve mennyei.
Kedvünk szerint fűszerezhetjük friss vagy szárított zöldfűszerekkel, például kitűnő a petrezselyem, snidling, szurokfű, majoránna, rozmaring. De csak egyszerűen, borssal vagy kevés fokhagymával is kiváló.
De az ízét befolyásolhatjuk, ha már a sütés elején magokat dobunk mellé, amely pirítás közben átadja ízanyagait a reteknek. szezámmag, tökmag, napraforgómag, egyaránt fenséges.
A zsiradék- fűszer-mag kombináció variálásával más és más ízt kapunk.
A képen látható sült retekhez olívaolajat használtam, fűszernek csak egy kevés borsot és fokhagymát választottam, és napraforgó maggal szórtam meg. Négyzöld-salátára tálaltam, amit a retek zöldjéből csináltam.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel nyolcvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Fűszeres pulykamáj lecsó ágyon
Az egyik legszenzációsabb fogás a lecsó, sokféleképpen készíthető, és sokféle étel készül lecsósan. De ami a lecsós fogások előnye, az egyúttal a hátránya is: a lecsó erősen befolyásolja az étel izét, elnyomja az egyéb aromákat. Ha szeretnénk élvezni a két különböző íz kombinációját, akkor bizony külön kell elkészíteni. Ez is egy ilyen recept, egyaránt érvényesülnek a lecsóban a zöldség friss zamatai, és a máj pazar fűszeres íze.
Fűszeres pulykamáj lecsó ágyon
Juhtúrós gnocci tálka
A megszokott olasz íz egy kis szláv beütéssel. A snidling és a juhtúró varázslatos aromát képez. Ez lehetne a sajtos gnocci és a juhtúrós sztrapacska szerelemgyereke.
Juhtúrós gnocci tálka