Az az őrült ötletem támadt, hogy mi lenne ha így karácsonykor a bejglit és a zserbót egyesíteném. A zserbót egyrétegűnek csinálom, és feltekerem. Ez még így önmagában kevés, ezért megfejeltem azzal, hogy barack lekvár helyett málnalekvárral készült, és még egy kis alma is került bele. Isteni lett. Így született meg a zserbejgli.
Zserbeigli
Hozzávalók:
70 dkg liszt
40 dkg margarin
15 dkg porcukor
2 tojás
1 vaníliás cukor
2dl tej
3 dkg élesztő
1 sütőpor
só
A töltelékhez:
1 üveg málna lekvár
35 dkg dió
35 dkg kristálycukor
3 savanykás alma
Bevonáshoz:
30 dkg csokibevonó
15 dkg margarin
pici rum
Előkészületek:
A lisztben elkeverem a sütőport és egy pici sót, és elmorzsolom benne a margarint. A tojást habosra keverem a cukorral, és a vaniliás cukorral. A tejben fefuttatom az élesztőt. Az almát meghámozom, és lereszelem. A diót ledarálom és elkeverem a porcukorral.
Elkészítés:
A lisztbe beleöntöm a kikevert tojást, és az élesztőt tejet. Addig gyúrom, amíg elválik az edény oldaláról, ha szükséges, még lisztet adok hozzá.
A tésztából négy gombócot csinálok. A gombócot tepsi méretűre nyújtom egy szilikon lapon, megkenem málnalekvárral, megszórom a cukros dióval, és ráreszelek egy almát:
A szilikonlap segítségével feltekerem:
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. húsz percig sütöm.
Amikor megsült, kiveszem, és még forrón megkenem a tetejét lekvárral:
A csokibevonót felolvasztom a margarinnal együtt, és beleöntök egy pici rumot. Óvatosam ráöntöm a tekercsre. Nem kell elsimítani, a lekvár miatt rusztikus lesz a felülete.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Mai blog: Hogy ünneplik a karácsonyt a világban
Napi videó: Pillangóúszás a hóban
Napi fotó: Karácsonyi hóangyal