Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Medvehagyma tárolása

Sajnos a medvehagyma-szezon túlságosan rövid. A tavasz elején felbukkan és 4-6 hét után már nem lehet kapni. Akik tudják, hol kell az erdőben keresni, azok még kitolhatják a búcsú idejét. Épp ezért érdemes időben gondoskodni a tárolásáról.

A medvehagymát érdemes minél frissebben felhasználni, de egy zárt nejlonzacskóban vagy dobozban jó esetben egy hétig is eláll. Ennél hosszabb idejű tároláshoz azonban már tartótani kell. Erre két nagyon egyszerű módszert tudok ajánlani. Azonban bárhogy is tartósítjuk, Először mindenképpen ki kell válogatni, a sérült vagy rossz részeket eltávolítani, alaposan megmosni és megszárítani.

Tovább


Medvés bagett

Nincsenek se indián őseim, és nem is erdélyi tiltott medvevadászat zsákmányából lakmározom. Egyszerűen csak lerövidült a név, amikor a gyerekek már harmadszor jöttek kérni repetát. Mindössze ennyi maradt, mert eredetileg medvehagyma-vajas bagett volt. Pár évvel ezelőtt a tévében Jamie Oliver mutatta be olivaolajos-petrezselymes ciabattáját. Ez adta az ötletet a recepthez, hogy gyors uzsonna legyen a társaságnak. A gyerekek is zabálták, baráti sörözés közben is remek sörkorcsolya, csak győzzük folyamatosan sütni.

Tovább


Az apu ilyen uzsit csinált

A San Franciscoban élő Beau Coffron csomagolta ezeket a fantasztikus ebédeket lányának.

Tovább


Egyszerű de tökéletes

Ha valaki még csak ismerkedik a medvehagymával, kezdje így.

Bár az elmúlt években medvehagyma-vihar vonult végig Magyarországon, még mindig nagyon sokan vannak, akik még meg sem kóstolták. Így járt az az ismerősöm is, akivel akkor futottam össze az utcán, amikor három nagy csokor virított a hónom alatt. Eddig nem igazán érdekelte a medvehagyma, de most hogy nálam látta, kedvet kapott hozzá. Kért valami nagyon egyszerű receptet az ismerkedéshez.

Tovább


Űrhajóskoszt

Az űrben enni még ma sem egyszerű. A súlytalanságban minden ellebeg, elrepül. Egy morzsa vagy  pár csepp ital is zárlatot, tüzet, vagy műszaki problémát okozhat. Ennek ellenére a a földi személyzet mindent megtesz azért, hogy az űrhajósoknak jó minőségű, tápláló, és lehetőleg ízletes fogásokat kínáljanak. Az amerikai űrhivatalnál, erről külön fejlesztési részleg, a "NASA's Space Food Systems Laboratory" gondoskodik. 

A feladat nem is olyan egyszerű. Minden dekagramm étel űrbe juttatása nagyon drága, ezért ahol lehet takarékoskodnak. Például az ételeket kiszárítják, hogy ne vigyék fel feleslegesen a drága vizet. Ráadásul eddig ismeretlen élettani okokból az ember ízérzékelése az űrben fokozatosan és jelentősen csökken. erre is figyelemmel kell lenni a menü tervezésekor. A küldetés során tálalt élemiszerek egyre fűszeresebbek. De ennek ellenéret elképzelhetetlen mennyiségű ízesítő és szósz fogy a küldetéseken.

Az első űrhajósok még fogkrémes tubusban kapták a pépesített ebédet. Azóta sokat változott a világ. Ma már van mikró, dehidratáló. Hatvan év űrhajózás az amerikai űrhajósok fogásain  keresztül elbeszélve.

A Mercury és Gemini űrhajók legénysége csak rövid időt tölttött az űrben. A menü is spártai.

Az Apollo-expedíciók legénységecsaknem két hetet töttött az űrben és a Holdon. Ők se a séf miatt vállalták a küldetést.

A Skylab űrállomáson már hosszabb időt töltött a személyzet, az ételekre is több figyelmet fordítottak.

A Nemzetközi Űrállomáson ilyen konténerekben tárolják az élelmiszert.

Ételek, amelyek nem igényelnek tartósítást.

Inni 50 év után is csak zacskóból lehet. De a technológia és a választék sokat változott.

Hőkezeléssel tartosított ételek.

Fagyasztással szárított élelmiszerek

Az űrrepülőgép személyzete már kényelmes tálcákról étkeztek: több fogás, valódi evőeszköz, természetesen minden rögzítve.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Tooc8hee blog:   Autópálya a házon keresztül

Napi videó:   A szemetesek királya

Napi fotó:  Víz alatt, víz felett

Macskaőrség:   A macska-evolúció újabb lépcsőfoka

(via itt)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.