Nem, most nem paradicsomszószban pároljuk, hanem finoman megsütjük.
Töltött kápia paprika
Nem, most nem paradicsomszószban pároljuk, hanem finoman megsütjük.
Töltött kápia paprika
Szeretek azzal kísérletezni, hogy különböző alapösszetevők és fűszerek variálásával milyen új ízeket tudok létrehozni. Egy ilyen fogás általában egy hirtelen ötletből születik, hogy enni kellene valami finomat. Ilyenkor nem a szakácskönyvhöz, vagy egy kész recepthez nyúlok, hanem körbenézek a kamrában és a hűtőben, és engedek a hirtelen jött ötleteknek. Kísérletezés közben nagyon nem lehet mellényúlni, cserében sok finom vacsora született így. Ez a recept is így született. A végén bekerülő paradicsom és póréhagyma egy kis pikáns savanykás ízt csempészik az ételbe, de nem teszi lecsóssá.. A grillsajt sem sül meg, viszont jól megtartja formáját, nem kenődik el, így jól érvényesül az íze.
Grillsajtos fűszeres csirke
A neten olyan jól nézett ki, és azt írták, ezt bárki meg tudja csinálni. Vagy mégsem.
Aszú, alma, és sült libamáj: maga a fenséges tökéletesség. Egy igazán különleges, ünnepi fogás. A karácsonyi asztalra termett finomság.
Libamáj torony
Hozzávalók:
50 dkg hízott libamáj,
5dl édes tokaji aszú
2-3 teáskanál rózsabors
2 alma
egész fahéj
3-4 szem szegfűszeg
2-3 dkg vaj
1-2 evőkanál barnacukor
Elkészítés:
A libamájat megtisztítom és 2 centi vastag szeletekre vágom. Egy cseréptál aljára rakom egymás mellé. Megszórom egész rózsaborssal és ráöntöm az édes tokaji szamorodnit.
A tálat lefedem. Ebben pácolom minimum 2 óráig. Közben megforgatom a szeleteket, hogy mindenhol átjárja a bor. Sütés előtt leöntöm róla a bor kétharmadát. Megszórom egy kevés fehérborssal, szerecsendióval, leheletnyi sóval. Lefedve, 160 fokos, előmelegített sütőben kb. 1óráig sütöm. A fóliát levéve róla, kb. még egy negyed órát sütöm, hogy a maradék páclé is elpárologjon alóla. Tiszta, kisült zsír marad alatta a rózsaborssal.
Az almát megmosom, és kb. másfél centis szeletekre, karikára vágom, a magház részét eltávolítom.
Lábosba rakom és felöntöm a páclének használt borral. Fűszerezem egész fahéjjal, néhány szem szegfűszeggel. 4 percig párolom, majd leszűröm. Serpenyőben a vajat megolvasztom, a cukrot karamellizálom, és a lecsöpögtetett párolt gyümölcskarikákat megforgatom benne.
Tálaláskor pirítósra teszek egy almakarikát, rá egy szelet májat. Hidegen is remek, mint előétel, de forrón az igazi.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz több mint hatvanezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.
Ezt láttad már?
Toochee blog: A leghosszabb szárazföldi határ
Macskaőrség: Hó, drón, és tigrisek
Napi videó: Bollywoody trükkök
Napi fotó: Mélyrepülés
A sertéstarja sokak által kedvelt húsfajta, fokhagymás sültek, és a kerti sütögetések elmaradhatatlan kelléke. De nem csak sütve finom, zöldségek között fekve, fűszeres pácban párolódva csodás egytálételt kapunk. A zöldségek gőzében a hús olyan puhára párolódik, hogy villánk alatt egyszerűen szétomlik, miközben a húsról lekerülő fűszerek a zöldségek ízét gazdagítják. Könnyen elkészíthető, és egyszerűségében rejlik nagyszerűsége.
Mustáros rakott tarja