Militarista bár egy hajdani bunkerben. Egy hegyi barlang Kínában, amely egykor a székhelye volt egy rejtélyes repülőgép-szerencsétlenségben meghalt kommunista vezetőnek.

 

Lin Biao  kommunista politikus és katonai vezető, a hosszú menetelés veteránja, 1955-től marsall, 1959-től hadügyminiszter, 1966-tól a kulturális forradalom egyik vezetője. Nagy szerepe volt a Mao-kultusz elterjesztésében (ő állította össze a „kis vörös könyvet”), illetve Mao közeli munkatársaként és a „négyek bandája” támogatójaként ő felelős a kulturális forradalom számos túlkapásáért. 1969-ben Mao CeTung őt nevezte meg utódjának a párt és Kína élén.

Halála több, mint rejtélyes, az azt megelőző és követő események számos legendát szültek, és a teljes igazság ma sem ismert. 1971 szeptemberében Lin Biao úgy döntött, hogy Szovjetunióba szökik családjával, ám 1971. szeptember 12-én Mongólia fölött repülőgépe rejtélyes körülmények között zuhant le. A hivatalos beszámoló szerint összeesküvést szőtt Mao meggyilkolására és a hatalom átvételére, majd amikor lelepleződött, repülővel a Szovjetunióba próbált menekülni. Az üzemanyag Mongólia felett elfogyott, s a gép lezuhant. Sokan a kínai nemzetbiztonság kezét látták a szerencsétlenségben. Halála után nevét kihúzták a Kínai Kommunista Pártból és árulónak kiáltották ki. Lin Biaot egyébként a Mao Ce-tung idején elítélt többi kínai vezetőhöz képest azóta sem rehabilitálták, a haláláról szóló kutatásokat pedig nemigen ösztönzik.

 

Ez a barlang egykor Lin Biao katonai főhadiszállása volt.  Ezt alakította át egy élelmes vállalkozó bárrá, amelyet a kulturális forradalom militarista stílusában rendezett be, Mindenhol lőszeres ládák, katonai asztalok és padok, fegyverek, sisakok, ejtőernyők. A bejárat elé egy repülőgép orra került, innen vezet az út a barlangba.  

A hely nem az én izlésemnek való, de biztosan sokan buknak erre a stílusra. De valószínűleg a hely varázsát a korábbi tulajdonosának személye adja.


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkétezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   2012 legszebb illúziói

Napi videó:   Kétéves kisfiú a megáradt folyóban

Napi fotó:  Ezzel sem indulok el egyhamar

(via portalrcr, dailymail)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...