Néhány tipp, hátha valamelyiket nem ismered.
Ha előző éjszaka beáztatod a sonkát, másnap leöntöd róla, és új vízben főzöd meg, se a sonka, se a sonkalé nem lesz túl sós.
A sonkalé rengeteg módon felhasználható, Ha zárt üvegben teszed a hűtőbe, egy hétig is eláll.
Remekül fagyasztható, később akármikor felhasználható.
Ha túl zsíros a sonkalé, tedd be az edény a hűtőbe, a zsír megdermed a tetején, és könnyedén leszedheted. Ez külön is felhasználható.
Bab, sárgaborsó, lencse: akár levesnek, akár főzeléknek tökéletes alapja a sonkalé. De különleges ízt ad egy egyszerű zöldséglevesnek is. Meglepően finom lesz a paradicsomleves tőle. Korhelyleves tökéletes alapanyaga. Bármilyen káposztaétel alá kiváló.
A pörköltöt víz helyett öntsd fel sonkalével. Pazar lesz.
Hallottál már a sonkalé levesről? Csak dobj bele hagymát, répát, tetszőleges zöldségeket, főzd bele a tésztát, és már eheted is.
Csodás lesz a tört krumpli, ha víz helyett sonkalében főzöd meg. Próbáld ki, hogy salátába a zöldségeket sonkalében főzöd meg. A szószok is jobbak lesznek, ha víz vagy leves helyett sonkalével engeded fel.
Feldobhatsz bármilyen tésztaételt, ha a tésztát a sonkalében főzöd meg. Tésztasalátának is kitűnő.
Próbáld ki a krumplifőzeléket sonkaléből. Pazar!
Varázslatos lesz a rizottó, ha a rizs a sonkalében párolódik meg.
Fagyasztás: Én fagylaltos dobozban szoktam elrakni (1 literes doboz). Régebben lefagyasztottam egy őzgerincformában, és fagyottan beleraktam egy nejlonzacskóba. De simán töltheted nejlonzacskóba, vagy műanyag palack is.
De érdemes jégkocka tálcában is fagyasztani: a kockákat bezacskózva a fagyasztóba rakom, és ízesítőnek bármibe lehet tenni 2-3 kockával.
Ha sonkalében főzzük meg a keményre a tojást ízletesebb lesz, átveszi valamennyire a sonka ízét. Még jobb, ha sonkalében főzöd, kanállal óvatosan ütögesd meg a héját, hogy berepedezzen. Szép márványmintás lesz, és jobban érvényesül a sonkalé íze. Fontos, hogy nagyon alaposan mosd meg a tojást, mert tönkreteszi a sonkalevet is.
Ha szépen szeretnél tálalni, próbáld ki, hogy fekete teában főzöd meg a tojást. Kanállal óvatosan ütögesd meg a héját, hogy berepedezzen. Gyönyörű márványmintás lesz tőle.
Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.