Vöröslő fényes hús, ropogós bőr, fűszeres szaft, mennyei illat. A frissen sült ropogós kacsasültnek kevés párja van a világon. Igazi ízorgia, a klasszikus konyha mesterdarabja. Elkészítése nem bonyolult, de egy kis odafigyelést kíván. Az eredményért azonban megéri foglalkozni vele. Bármilyen társaságban tesszük az asztalra, garantált a siker.

Tökéletes sült kacsacomb

Hozzávalók:
5 darab kacsacomb
hagyma,
só,
bors,
fokhagyma,
kakukkfű,
majoránna,

Elkészítés:
A combokat nagy darab hájas bőrdarabbal lehet kapni. A lifegő bőrös hájat levágom, feldarabolom, és külön kisütöm. A combokon maradt bőrt bevagdalom. A combokat összenyomott fokhagymával alaposan bedörzsölöm, bőven jusson a bőre alá is. Sózom, borsozom, megszórom kakukkfűvel és kevés majoránnával. A combokat tálba rakom, és lefedem hagymakarikákkal. Egy éjszakára lefedve a hűtőbe rakom.

Másnap a tepsit kikenem a kisütött zsírral, és beleöntöm a maradékot is. Lerakom az aljára a hagymakarikákat, és rá a combokat bőrrel lefelé. Húslevessel meglocsolom (az ínyencek kipróbálhatják a sonkalevet is), és lefedem. Egy órán át sütöm 170 fokon, légkeveréssel. Majd megfordítottam a combokat és fedővel lefedve még 30 percig sütöm. Ezután leveszem a fedőt, és még 20-30 percig sütöm 180 fokon, légkeveréssel+felsősütéssel, néha a zsírjával meglocsolgatva.

Nagyon fontos, hogy a kacsacomb bőrével lefelé kerüljön a tálba. A hús az első másfél órában inkább párolódik a húslevesben, ettől lesz igazán omlós a húsa. Amikor levesszük róla a fedőt, a sugárzó hő hatására sül meg bőrös teteje ropogósra. Eközben a felesleges víz elpárolog, így lesz testes szaftja.

Köretnek a krumplit vízben megfőzöm, majd egy serpenyőbe teszem, rámerek kevesest a zsíros húsléből, és nagy lángon kissé rápirítok.

A szaft miután kihűl, ketté válik, felül lesz a finom kacsazsír, alul  a bombasztikus, kocsonyássá dermedt, fűszeres szaft. Este csak kenjük egy szelet kenyérre, fogjunk egy paradicsomot vagy paprikát, és üljünk ki a naplementét nézni.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhatezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Az Eiffel-torony építése

Napi videó:  Megszívatott mókus

Napi fotó: Furcsa pillantás

Macskaőrség: Örökbe fogadott kiscicák

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...