A pirog vagy pirozsok egy isteni orosz étel, egy olajban sült, töltött, kelt tészta. Nem csak Oroszországban, a többi szláv konyhában is ismert étel. A név eredete ismeretlen, valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Tipikusan egy olyan étel, amiben a maradékokat fel lehet használni. A pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok kisebb.

A kelt tésztát készíthetik édesen vagy sósan, a tölteléktől függően. Ha sós tésztát készítenek, a töltelék lehet szinte bármilyen zöldség (káposzta, gomba, burgonya) vagy hús, az édes tésztába pedig általában gyümölcsfélék (málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack stb.) kerülnek. Ezután a töltött tésztabuckákat megkenik tojássárgájával és vagy forró olajban, vagy sütőben sütik.

A pirog tésztájára pártucatnyi variáció biztosan létezik. A töltelékben semmi sem szab határt a fantáziánknak, azt és úgy keverjük össze, ahogy akarjuk. Ez a mi kedvenc tavaszi húsos receptünk.

 

Húsos-medvehagymás pirog

 

Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 tojás
5 dkg vaj vagy margarin
3 mokkáskanál só

 

Töltelékhez:
50 dkg darált sertéshús
1 közepes fej hagyma
kevés zsiradék

bors
majoránna
kakukkfű
csokor medvehagyma
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál mustár

 

Elkészítés:
Kezdjük a töltelékkel. Az apróra vágott hagymát megdinsztelem a zsiradékon. Rádobom a húst sózom, borsozom,, megszórom majoránnával, és kakukfűvel. Fedő alatt puhára párolom. Amikor kihűlt, hozzákeverem a tejfölt, a mustárt, és az apróra vágott medvehagymát.

A tésztához a tejben kevés cukorral megfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a vajat, és a tojást. Egy kicsit lágyabb tésztát gyúrunk belőle. Félórát pihentetjük, majd vékonyra kinyújtjuk. Kb. 10x10 centis négyzeteket, vagy tésztaformázóval köröket vágunk. Az egyik felére egy adag tölteléket teszünk, a másik felét ráhajtjuk, a széleit összenyomkodjuk.

Forró olajban mindkét oldalát szép barnára sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenhatezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Hihetetlen könyvszobrász

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...Napi videó:   A fóka vérében van a boogie

Napi fotó:  Elfelejtett hullámvasút