Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.

Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.

recept tésztaétel édesség rétes gombóc sváb krumplis dió lekvár búzadara

Sváb rongyos rétes

 

Hozzávalók:
néhány szem krumpli,
finomliszt,
só,
1 tojás,
búzadara,
kevés olaj
porcukor,
citromhéj,

darált dió
lekvár

Elkészítés:

Először egy gombóchoz hasonló krumplis tésztát készítünk. A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk, és összetörjük. Hozzáadjuk a tojást, kevés sót, és gyúrás közben annyi lisztet, hogy ne tapadjon az edény oldalához. Körülbelül centi vastagságú téglalappá nyújtjuk.

20-25 dkg búzadarát kevés olajon aranybarnára pirítunk, majd annyi vízzel felengedjük, hogy ellepje. Puhára pároljuk, és addig szárítjuk, míg apró darabosra szétesik. Kihűlés után elkeverjük 3-4 evőkanál cukorral, és sok citromhéjat reszelünk bele.  

A tésztán egyenletesen elterítjük a búzadarát. Óvatosan feltekerjük. A tekercset beletekerjük egy tiszta konyharuhába (innen kapta a rongyos rétes nevet), és a két végét összekötjük. Bő, lobogó forró vízben 30-40 percig főzzük.

Kivesszük, kicsomagoljuk, és felszeleteljük. cukrozott dióval vagy lekvárral tálaljuk.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Különleges osztag
Macskaőrség: Cica és a béka  
Napi videó:  
Benzinkúton bagózni?
Napi fotó: Ott nincs hideg

recept tésztaétel édesség rétes gombóc sváb krumplis dió lekvár búzadara