A legszebb üveg

Most egy méltatlanul háttérbe szorult érdekességet szeretnék bemutatni, ami félelmetesnek hangzik, de teljesen veszélytelen.

Az uránium üveg (érthető módon kevésbé elterjedt nevén Vazelin üveg) sárgás-zöld, vagy zöld színű, átlátszó üveg, amelyből (talán legjobban az ólomkristályhoz hasonlóan) elegáns üvegtárgyakat lehet készíteni. Az érdekessége az, hogy UV fényben szinte izzani kezd az üveg, mintha belső fénye lenne. Egy elsötétített szobában az UV láma fényében fantasztikus látványt nyújtanak.

Az uránt színezésre az üveggyártásban először az 1830-as években használták, de egy (a második világháborútól kezdődő) 15 éves periódust kivéve azóta is folyamatosan alkalmazzák. Hosszú ideig természetes urániumot alkalmaztak, az 1900-as évekig az urántartalom elérhette akár a 25 százalékot is.

Az 1950-es évektől kezdve a radioaktív anyagokat és az atomenergiát az élet minden területén alkalmazni akarták. Ekkor jött el az uránium üveg ideje. Ekkor már gyengített uránt alkalmaztak, és az üveg sem tartalmazott két százaléknál többet a radioaktív anyagból. A Vazelin üveg elnevezés is innen datálható. Az egyik legnagyobb gyártó, a Buckley 1958 és 1978 között 4 160 000 üvegtárgyat állított elő.

Hirosima és Csernobil után a legtöbbünkben automatikusan rémületet kelt az uránium említése. Pedig a szállóige szerint körülöttünk minden sugároz, csak nem mindegy mennyire. Ez a speciális üveg csak nagyon kevés uránt tartalmaz, ez mégis elég a hatás kiváltásához. Független szakértői mérések szerint ezek az üvegtárgyak kevesebb sugárzást bocsátanak ki, mint amennyit egy atomerőmű közelében mérhetnénk.

Az UV fénnyel ellenőrizhetjük egyéb üvegtárgyainkat is, ha felfénylenek, biztosan tartalmaznak uránt.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Privát mini tengeralattjáró

Napi videó:   Pánik a parkolóban, avagy ennyire nem lehet ostoba...

Napi fotó:  Nem jól sikerült a háttér

Tovább


Mesés borospalack

Mintha egy fantasy filmből vették volna ezt a palackot, pedig egy modern dizájn kiállításon tűnt fel először. Az ágformájú csoda abszolút nem praktikus, probléms lehet belőle tölteni, rémálom lehet a szállítása… de gyönyörű.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Koreai lánytábor

Napi videó:   Kishal és a horog

Napi fotó:  Lehet zöld egy lakótelep

(via evilmonito)

Tovább


Intelligens kávéfőző

Egy amerikai kávéfőző-gyártó olyan gépet akar piacra dobni, amelyik először megtanulja a családtagok preferenciáit és kávézási szokásait, majd automatikusan lefőzi a feketét a szokott időben. A tervezett gép természetesen számítógéphez is kapcsolható és telefonon keresztül is irányítható lesz.

A professzionális kávéfőzők piaca gyorsan bővül világszerte. Egyre igényesebbek vagyunk a kávé fogyasztás terén, és sokszor nem sajnálunk százezer forintokat fizetni egy komolyabb főzőgépért. A JL Hufford nevű tea és kávéfőző berendezéseket forgalmazó cég arra jött rá, hogy a technológia iránt érdeklődő ínyencek piaci szegmensét is érdemes megcélozni, legalábbis erre enged következtetni a napokban szabadalmaztatott termékük.

Egy svájci partnercégük már régóta foglalkozik személyre szabható kávéfőzők gyártásával. A Jura-Capresso Impressa Z6 névre hallgató készüléken például a család minden tagja beállíthatja preferenciáit: a kávé pontos erősségét, a hozzáadandó tej mennyiségét, eszpresszó legyen vagy kapucsínó, illetve hogy hosszú vagy rövid kávét szeret. A főző előre adagolt patronokból, minden emberi beavatkozás nélkül készíti el a feketét.

James Pappas, a cég termékfejlesztésekért felelős vezetője szerint kézenfekvő volt a következő lépés: a gép tanulja meg kávéfogyasztási szokásainkat, melyik családtag, a hét melyik napját, mikor, milyen kávét fogyaszt és ajánlja fel, esetleg készítse el automatikusan az italt.  Az ilyen gépet célszerű a számítógéphez kapcsolva használni, hisz a beállítások így módon sokkal könnyebben elvégezhetők, ezért kézenfekvőnek tűnik az interneten keresztüli irányítás lehetősége is. A gyártó azt tervezi, hogy a géphez önálló telefonszámot rendelve, sms-ben, illetve telefonhívással távvezérelhetővé válik. Hazaérkezés előtt 5 perccel megcsörgetjük telefonunkról a kávéfőzőt, ami a számunkból felismer minket, és már főzi is közepesen erős kapucsínónkat, kevés cukorral, sok tejjel, pont ahogy szeretjük.

A paraméterek és ismertetők alapján ezzel a kávéfőzővel azt a jómódú réteget kívánják megcélozni, akiknek elsősorban a státusszimbólumot jelentő exkluzív készülékre vágynak, amely maximálisan kiszolgálja őket, és mindezt hatékonyan és gyorsan teszi. Számukra a kávé másodlagos jelentőségű. Ez nem a kávézás igazi élvezete. Az igazi kávérajongók pillanatnyi hangulatuktól függően választják ki, hogy milyen típusú kávét szeretnének inni, és milyen fajta kávéból. Ők mindig frissen darálják az arabica kávészemeket, és szentségtörésnek tartják az előre zacskózott, félkész termékek bármilyen használatát.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Mobiltöltés légzéssel

Napi videó:   Furcsa fogás, avagy horgász a pácban

Napi fotó:  Trükkös árnyék

Tovább


Barna csiperke vs. fehér csiperke

A boltokban már évek óta lehet barna csiperkét találni, de amikor az embereket kérdezte, nagyon sokan csak fehéret vesznek, meg sem kóstolták még a barna csiperkét. Pedig több okból is érdemes.

Egy kis csiperke-tan. Többféle csiperke létezik. A közönséges csiperke, az erdei csiperke (amely szintén barnás színű) és a réti csiperke. A boltokban vásárolható termesztett csiperke a Agaricus bisporus. Az Agaricus bisporus var. albidus a fehér, a  Agaricus bisporus var. avellanus a  barna változat. Nevükből is látszik, hogy nagyon közeli rokonok, bár a piacokon hallani mindenféle eszement elméleteket, hogy mitől más a barna.

Mitől más? Egyrészt barna színű, és ez főzés közben még sötétebb lesz. Másrészt húsa keményebb, szilárdabb. Harmadrészt íze sokkal intenzívebb, erősebben jelentkezik az ételekben.

E harmadik tulajdonsága miatt használom már évek óta. Sokkal ízesebb lesz tőle az étel. Könnyű bánni vele, nem kell pucolni, elég a folyó víz alatt lemosni a szennyeződéseket. Áztatni nem szabad, mert megszívja magát vízzel.

Van még egy nagyon fontos bio szempont, ami a barna mellett szól: sok helyen a fehér csiperkét vegyszerrel permetezik le szedés után, hogy ne barnuljon meg.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Legkirályabb bringatárolók

Napi videó:   Kell reklám a viagrának?

Napi fotó:  Hosszú túra

Tovább


Ipam-napam kedvence

Szombaton, a helyi szüreti fesztiválon barátommal beneveztem a főzőversenyre. Helyben, bográcsban főzött ételekkel lehetett nevezni, mi pörkölt kategóriában indultunk. Nem akartunk hagyományos étellel indulni, ezért kitaláltunk valami újat: Egy kicsit édeset, paradicsomosat. Az ipam-napam kedvence nevet kapta. Papp Gábor barátom főzte, én most javarészt kuktáskodtam, és rohangáltam.

Az ipam-napam kedvence második helyezést ért el. A zsüri tagjai Hargitai György mesterszakács és Opóczky Sándor mesterszakács volt.

A zsűrizés után a kész ételeket bárki megkóstolhatta. Az ipam-napam kedvence az utolsó gombócig elfogyott. A történet vicces zárása, hogy a maradék 4-5 dl szaftot az összeverődött társaság friss kenyérrel kitunkolta a bográcsból.

A zsűrinek feltálalt Ipam-napam kedvence

Azért kapta ezt a nevet, mert szeretek az ételeknek archaikus neveket adni, hogy ne halljanak ki ezek a szép szavak. ipa jelentése após, a napa anyós. Azért az ő kedvencük, mert a gombóc szétomlik fogatlan szájukban.

A szavakat én is csak egy népdalból ismertem.

Nem vagyok én senkinek se adósa, adósa
Él még az én feleségem édesanyja édesapja,
meg annak az anyósa, apósa,
Eb fél, kutya fél, míg a ipam, napam él.
Eb fél, kutya fél, míg a ipam, napam él.

A recept könyhára szabott verziója:

Ipam-napam kedvence

 Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb

0,5 kg marhalapocka

1 evőkanál zsír

3 közepes fej hagyma

1 kávéskanál Édes Anna (édes paprikakrém, az Erős Pista nem csípős "húga")

1 evőkanál kakukfű-csombor méz

bors

1 mokkás kanál pirospaprika

kb. 1/2 evőkanál majoranna

kb. 1/2 evőkanál kakukkfű

kb. 1/2 evőkanál őrölt babérlevél

kb. 0.5 dl ketchup

Elkészítés:

A kétféle húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A pépből körülbelül másfél centiméter átmérőjű golyókat gyúrunk.

Az apróra vágott hagymát megpároljuk a kanál zsíron. Amikor elkészül, belekeverünk egy kanál mézet, és addig kevergetjük, amíg szép világosbarnára karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a majorannát, kakukkfűvet, és az őrölt babérlevelet. Kis vizet öntünk alá, és egy-két percig összepároljuk.

A kész gombócok

Óvatosan belerakjuk a húsgombócokat, és kifehéredésig pirítjuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy csaknem ellepje. Beleöntjük a ketchupot, és az Édes Annát. Fedő alatt pároljuk addig, amíg a tetejére fel nem jön a zsír. Ekkor a zsírfoltokra szórjuk a pirospaprikát, és átkeverjük az egészet. Lefedjük, és készre pároljuk.

A versenyen káposztás tésztával tálaltuk. A zsüri külön kiemelte, hogy kellemes kombinációt ad a pörkölt a káposztás tésztával.

Az utolsó adag már másféle tésztával


Szemtől szemben


Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tízezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Átmennél rajta?

Napi videó:   Csúnya bukták Kinecttel játszva

Napi fotó:  Az árbóc csúcsán állva

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.