Perkelt gölödör

Perkelt gölödör

Ismét kísérletezni támadt kedvem, megtetszett múltkor a húsgolyó, most is azzal játszottam. Így született meg ez az étel, a perkelt gölödör nevet kapta. Gölödör régiesen a golyó, a perkelt pedig a pörkölt.


Perkelt gölödör 

Hozzávalók:

0,5 kg sertéscomb
0,5 kg marhalapocka
1 ek. zsír
4 fej hagyma
2 kk. "Édes Anna" (aki még nem ismeri, "Erős Pista húga", nem csípős paprikakrém)
1 doboz hámozott, konzerv paradicsom

bors
majoranna

Elkészítés:

A kétféle húst megtisztítjuk, ledaráljuk, összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. A pépből körülbelül másfél centiméter átmérőjű golyókat gyúrunk.

A felforrósított edénybe bedobom a golyokat, és folyamatosan mozgatva addig pörkölöm, míg mendenhol szépen kifehérednek. picit meg is sülhet.

Kiszedem a golyókat, az edényben egy kanál zsírra rádobom a négy fej apróra vágott hagymát. Ne lepődj meg, rengeteg lesz. Csak egy egész picit párolom, szinte csak felforrósítom.

Sózom, borsozom, beleszórom a majorannát, az Édes Annát, és a doboz paradicsomot. (jól látod, nincs benne pirospaprika) A paradicsomokat csak szétnyomkodom hogy darabos legyen. Visszateszem a gombócokat, és készre párolom.

Az étel különlegessége, hogy nem szaftja van, hanem a golyókat egy sűrű, darabos, vastag máz borítja. A hagyma és a paradicsom is darabos még benne. Tésztával tálalom.

 

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Üvegkalitkában a semmi felett

Napi videó:   Így nem szabad mozdonyt rakodni

Napi fotó:  Ú-Zéland repülőtere - Hobbit stílusban

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


A legnagyobb gumicukor-kukac

Nagyon sokan szeretik a gumicukrot, legyen az maci, szalag, vagy éppen kukac formájú.  Ha nem éred be egy normál zacskóval, próbálkozz a világ legnagyobb gumicukor-kukacával. Hossza hatvanhat centiméter, kerülete 13 centiméter, a súlya csaknem másfél kiló.

 

Minden darab kézzel készül. A két vége eltérő ízű, 19 különböző ízkombinációban kapható, pl. zöld alma/meggy; citrom/narancs; ananász/meggy.

 

Gluténmentes, azért 4000 kalória van benne. Nem fogod megenni egy ültő helyedben, de ne aggódj, egy évig megőrzi a minőségét.

Az interneten megrendelhető 28 dollárért.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   A világ legkeskenyebb háza

Napi videó:   Leggyorsabb zenekar

Napi fotó:  A kínai parlamentben

(via geekalerts)

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Piedone jön vendégségbe

Egy megunhatatlan klasszikus, tipikusan "gyorsan összedobok valamit" kategória. Én így csinálom.

Recept főétel egytálétel hagymás bab

Hagymás bab

Hozzávalók:
20 dkg kolozsvári szallona
3 közepes fej hagyma
2 doboz (400/240gr) vörös kidney bab konzerv
csilipaprika

Elkészítési idő: 15 perc

Elkészítés:
Ennél egyszerűbb sem lehet. A szalonnát kockákra vágom, és üvegesre pirítom, majd rádobom  a felkarikázott hagymát. Amikor a hagyma üveges lesz, ráborítom a babot. össze forralom ízlés szerint sózom, és őrölt csilipaprikát szórok rá.

Friss, meleg kenyérrel az igazi. Recept főétel egytálétel hagymás bab

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Drámai elefántmentés

Napi videó:   Jó autó, jó sofőr

Napi fotó:  Kicsit durva lépcső

Recept főétel egytálétel hagymás bab

Tovább


Adventi naptár férfiaknak

Jön az ünnepi szezon, készülnek már az adventi naptárak. De mi van akkor, ha a parányi ajtók mögé nem csokoládét vag apró játékokat teszünk? Például mi legyen egy férfi adventi naptárában? Természetesen whisky.  Íme a whisky adventi kalendárium.

A kis ajtók mögött huszonnégy féle, három centes whiskysüveg lapul. Ebből az egyik egy 50 éves single malt scotch whisky, amelyből egy palack 550 dollárba kerül. Vagyis karácsonyig pont egy palacknyi élet vizével ünnepelhetünk. Bár az a gyanúm, férfitársaim java része elkámpicsorodik, ha eljő a karácsony, és kiürül a naptár.

A naptár nem olcsó 240 dollárért, több mint 50 000 forintért vásárolható meg.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Hihetetlen menedékház

Napi videó:   A lány egyszerre három hangszeren játszik

Napi fotó:  Sertésinfluenza-pánik

(via laughingsquid)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Birsalma lekvár és ivólé

A hétvégén még jött egy nagy vödör birsalma anyám kertjéből. Isteni lekvár és ivólé lett belőle.

A gyümölcsöt folyó vízben megmostam, a konyhában rendszeresített körömkefével átdörzsölve. Hámoztam, kicsumáztam, daraboltam, (az egészséges héját, magháza körüli kövecses részt külön tálban gyűjtöttem). Lemértem a tisztított gyümölcsöt, majd annyi vízben, hogy éppen ellepje, puhára főztem. Leszűrtem a levét a félretett héjára. A gyümölcsöt lekvárfőző rézüstömben botmixerrel pépesítettem és főztem tovább a cukor nélkül addig, amíg a világos színből sötétebb nem lett. A végén minden kg gyümölcshöz: 30 dkg cukrot, egy vaníliás cukrot és fél citrom levét adtam hozzá. Folytonos kevergetés közben, jó félórát még főztem. Üvegekbe került és ugyanúgy kezeltem, mint a többi lekvárt: tető rá, fejtetőre vele, majd szárazdunszt.

A lekvár még világos

Már besötétedett

És a héjából?

A birsalma héját sem dobom ki, annyi vízzel amennyi ellepi, jól összefőzöm, majd botmixerrel pépesítem. Szűrőn átöntöm, sőt passzírozhatom is, ha rostosan szeretném, utána cukorral, citromlével újra felfőzöm. Isteni ivólé lesz belőle. Üvegekbe öntöm forrón és ezt is száraz dunsztba teszem.

Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Ilyet kérek karácsonyra: egyszemélyes mini helikopter

Napi videó:   Higgadtság

Napi fotó:  Így is lehet kocsit törni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.