Mert minden finomságot lehet még fokozni.

Az almás pite az egyik legalapvetőbb magyar édesség. Van, aki nyersen teszi bele az almát, és a kisülő levét kenyér vagy kekszmorzsával szívatja fel. Én inkább dinsztelve szeretem beletenni az almát, a fölösleges lé eltávozik, nem vastagítom más anyagokkal a tésztát. Elvégre minél vastagabb az almaréteg, annál jobb. De ezt a finom sütemény is lehet még izgalmasabbá, még jobbá tenni. Ez egy ilyen recept.

recept sütemény pite alma dió méz

Mézes-diós almás pite

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
2 dl tejföl,
55 dkg liszt,
1 sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor,
1 tojás,
citromhéj,
pici só,

Töltelék:
15-20 dkg darált dió,
1,5-2 kiló alma hámozva, reszelve, dinsztelve cukorral, fahéjjal,
néhány evőkanál méz

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, a többi hozzávalóval egyenletes állagúra gyúrom. Hűtőben pihentetem egy órát. Két részre osztom, majd lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtom az egyik felét. A tepsit vajazom, lisztezem. Az első tésztalapot beleteszem

A tésztalapra rászórom a darált diót, majd mintha firkálnék, rácsorgatom a mézet. Utána elterítem rajta az almát. A tészta másik felét is kinyújtom, és lefedem vele. Fél diókkal, és a maradék tésztából szaggatott figurákkal díszítem. Villával megszurkálom a tetejét, megkenem tojással.

Légkeveréses sütőben, 180 Celsius-fokon kb. 30 perc alatt elkészül.

recept sütemény pite alma dió méz

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint kilencvenezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.