A strandok és piacok ikonikus kajája pedig bulit lehet rá alapozni. Egy olyan tészta receptje, amely akár egy hétig is eláll. Már ha van rá esélye. Nálunk még sosem tartott addig.

Otthon is könnyű elkészíteni, de sokan nem vállalkoznak rá, elsősorban az olajszag miatt.  Erre megoldás lehet, a szabad ég alatt sütés, amit a mai olajsütők tesznek lehetővé. Épp ezért akár egy kerti bulit is lehet rá alapozni. Hűvösebb őszi estéken egy lángos-tea-forralt bor bulinak nagy sikere lehet.

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Ami tény, hogy ehhez hasonló kenyérféleség nagyon sok nép konyhakultúrájában, még a bibliában is fellelhető. De ezek nem azonosak az általunk ismert, olajban sütött lángossal. Ez elsősorban a magyar konyhára jellemző.

Napjainkban a strandkultúra része, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a brindzás kivitel.

A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető. A lángos is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. A kenyeret általában 5-7 naponta sütötték és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral fogyasztották.

Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. A lángost ezután zsírban, majd olajban sütötték ki.

Magyarországon, Románia, Szlovákia és Szerbia magyarlakta vidékein az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is. A bécsi Praterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni.

Sajnos szinte teljesen eltűnt a kínálatból a krumplilángos, ami főtt burgonyát is tartalmaz.

Az a recept, ami alapján mi készítjük a lángost, azért vált családunkban népszerűvé, mert a tésztája akár egy hétig is eláll a hűtőben ráadásul a tésztája fánknak is szaggatható.

Lángos

Hozzávalók:
1kg rétesliszt
2dl tejföl
5dkg élesztő
1db tojás
5 csapott mokkáskanál só
5dl tej

Elkészítés:
Az élesztőt nem futtatjuk fel , csak belemorzsoljuk a lisztbe. Az összes hozzávalót alaposan összedolgozzuk. Keressünk egy jó nagy nejlonzacskót, kenjük be olajjal a belső felét, és tegyük bele a tésztát, így rakjuk be a hűtőbe. Jó nagy zacskó legyen, mert a tészta a két-háromszorosára kel.

Egy fél napot hagyjuk állni, ezért célszerű előző este elkészíteni.

Sütéskor kivesszük a hűtőből, egy maréknyit kitépünk belőle, kerekre húzzuk a tésztát és forró olajban kisütjük. Ha fánkszerűen akarjuk elkészíteni, akkor kisebb, de vastagabb korongokat készítsünk.

Gyakorlatilag a pizzához hasonlóan bármi lehet a feltét, ami csak eszünkbe jut: gombás, , húsos, juhtúrós, káposztás, kefires, kolbászos, kukoricás, lecsós, rántottás, sajtos, sajtos-tejfölös, sós, tejfölös, tojásos, túrós, velővel töltött, virslivel töltött, sonkával-gombával-sajttal töltött, vegetáriánus, padlizsános, brindzás, stb. A variációk száma végtelen.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tizenkilencezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

(Mivel legutóbb olyan gyorsan elfogyott, hogy nem tudtam lefotózni, a fotóért köszönet a palocprovance-nak)

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Van ennél erősebb szeretet?

Napi videó:   3 200 000 pont

Napi fotó:  A világ legjobb buszmegállója Kanadában

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...