A legújabb vizsgálatok szerint a fogyás hatására a szervezet képes a regenerálódásra. Minél több zsírt ad le egy túlsúlyos ember, annál rugalmasabbá válnak erei. Az Amerikai Szív Szövetség kongresszusán ismertették a kutatás eredményeit.

 Az már régi megfigyelés, hogy a túlsúly a szív-és érbetegségek fontos kockázati tényezője, de ennek magyarázatával kapcsolatban a legkülönbözőbb föltételezések láttak napvilágot. Kerry J. Stewart professzor és munkatársai azt vizsgálták, hogy a pocakon tornyosuló zsírszövet és az ütőeres rendszer között milyen közvetett kapcsolat létezik. Ha már ennek kapcsán koplaltatják a kövér vizsgálati alanyokat, akkor azt is igyekeztek tisztázni, hogy ilyen szempontból van-e különbség a szénhidrátban szegény, vagy a kevés zsírt tartalmazó étrend hatása között.

A testsúly csökkentése hat hónapig tartott. Az önkéntes jelentkezők kiindulási átlagsúlya némileg meghaladta az egy mázsát, a csoport fele nő volt, a másik fele férfi. A vizsgálati alanyok egyik fele szénhidrátban szegény kosztot evett, a másik fele zsírban szegény étrenden volt a megfigyelési idő során.

A szénhidrátszegény diétában kenyérből, tésztából, gyümölcsből a kalóriabevitel 30 százalék lehetett, míg 40 százalék húsból, tejtermékből és olajos növényi magvakból eredő zsiradék volt. A zsírszegény étrendben viszont csupán 30 százaléknyi kalória volt a zsír, 55 százalék a szénhidrát.

Az erek állapotának változását a felkaron mérték. Ennek jól ismert módszere, hogy öt percig a vérnyomásmérő mandzsettájával

teljesen összeszorítják az ütőeret, majd amikor fölengedik, az egészséges erek erősebben kitágulnak, mint a beteg artériák, hogy

minél több vér áramoljon a végtagba. A hatodik hónapos testsúlycsökkenés végére minél több zsírt sikerült leadnia a vizsgálati alanynak, annál rugalmasabban tágultak a felkar erei, ennek megfelelően mind több vér áramlott az ujjakba.

Kimutatták azt is, hogy fél év alatt lényegesen többet fogytak a kevés szénhidrátot fogyasztó személyek, mint a zsírszegény diétán

lévők: az első csoport átlag 13 kilóval lett könnyebb, a másik diétán lévők csak kilenc kilót fogytak.

A hasi zsírszövettől szabaduló kövérek ereinek tágulékonysága arányosan javul, ami igen kedvező a szív-és vérkeringés szempontjából.

Vizsgálatuk azt is igazolta, hogy a fogyókúra során a kevés szénhidrátot tartalmazó diéta megkönnyíti a testben lévő zsírszövet eltávolítását.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint tizennégyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Mai blog:   Meglepetés a jeges vihar után

Napi videó:   Siugrás meztelenül

Napi fotó:  Siugrás meztelenül

(via mti)