A kelbimbó az egyik olyan étel, amit lassan szeret meg az ember. A szervezetnek fel kel nőnie hozzá, hozzá kell szoknia a viszonylag erősebb aromájához. De igazán megéri, mert levesekben, köretnek párolva, rakott ételek alapjának is nagyon finom. Én – és a fiam is – még főzés közben is szívesen elrágcsálunk 1-2 darabot nyersen.

Most egy idő- és eszközigényesebb fogást mutatok. Az időt a sok előkészítés viszi el, a különböző hozzávalókhoz bizony öt különböző méretű edény kell, és végül a hatodik nagy edény az elkészítéshez. Vagyis készüljünk arra, hogy sokat kell mosogatni. De a végeredmény érdekében mindenképp megéri.
recept melegétel főétel kelbimbó gomba sertés rakott

Gombás-húsos rakott kelbimbó

 

Hozzávalók hat személyre:
1 kg fagyasztott kelbimbó
1kg setés comb
1 bögre rizs
0,5kg csiperkegomba
15 dkg félkemény aromás sajt
3 fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
fél mokkáskanál őrölt kömény
2 dl tej
2 evőkanál liszt

bors
pirospaprika

Elkészítés:
A kelbimbót sós vízben megfőzöm.
A gombát megtisztítom, felszeletelem, kevés zsiradékra dobom, sózom, borsozom, készre párolom.
A rizst csupán egy bögre sós vízben félig megfőzöm.
A húst megtisztítom, ledarálom.

A sajtot lereszelem.
1 evőkanál zsíron (vagy két evőkanál olajon) megkapatok két evőkanál lisztet. Amikor bugyogni kezd, ráöntök kb. 2dl tejet, s a reszelt sajt felét. Lassan kevergetve sűrűre főzöm.
A hagymát apróra vágom, kevés zsiradékon megdinsztelem. Rádobom a húst, sózom, borsozom, megszórom kevés pirospaprikával, a fokhagymát rátöröm. Összeforgatom, majd kifehéredés után lefedem, és készre párolom.
Egy nagy tűzálló tálat kikenek zsiradékkal. Aljára teszem a kelbimbó felét, a nagyobb bimbókat nyugodtan vágjuk félbe. Erre terítjük a rizses hús felét. Hogy ne legyen esetleg száraz, meglocsolom egy kevés mártással. Arra jön a gomba, rá a maradék rizses hús, utána a kelbimbó másik fele. Az egészet lefedem a besamel-mártással, majd rászórom a maradék sajtot.

Lefedve hideg sütőbe rakom, 200 Celsius fokra melegítem, és 30 percig sütöm, majd fedő nélkül megpirítom a tetejét.
recept melegétel főétel kelbimbó gomba sertés rakott

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Amikor a csomagolás hazudik
Macskaőrség: Csak száz tigris maradt Sundarbans erdőben  
Napi videó:  
Majmok a melegvízben  
Napi fotó:
Okos-kormány

recept melegétel főétel kelbimbó gomba sertés rakott