Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az isteni párizsikrém

A tökéletes csokoládékrém. Varázslatossá az teszi, hogy a legfontosabb összetevője a tejszín. Eredeti formájában a cukrászdában egyre ritkábban találkozhatunk vele a drága alapanyagok miatt, a különböző pótlékok viszont jól érezhetően rontják az eredeti ízt.

A párizsi krém egy, a cukrászatban használatos főzött, vajas, intenzív csokoládé ízű, kesernyés alap-krém. Alapjában véve egyszerű, csupán tejszínt, kakaót, cukrot és vajat tartalmaz. Ízesítésül keverhető bele rum, rumaroma, likőr, brandy, étcsokoládé, vanília, mogyoró, kávé, méz.

Többféle változata is létezik, attól függően, hogy például tartalmaz-e tejet, vagy helyette is tejszínt használnak, illetve az összetevők arányai is más-más ízt és állagot eredményeznek. A kapott krém minőségét az alapanyagok minősége határozza meg; érdemes minél zsírosabb tejszínt és minél sötétebb és zsírosabb kakaóport használni.

A legcsodálatosabb tortakrém, de eredetileg ez az őznyelv, a párizsi csúcs, a lúdláb, a Tátra-csúcs, a Gellért-tekercs, a párizsi krémes Nápolyi ostya-rudak, a bohém-szelet és a fatörzs nevű süteményeknek.

Létezik többféle változat, kisebb nagyobb különbségekkel. Én ezt kedvelem a legjobban. Készítése nem bonyolult, de időigényes.

recept édesség krém torta párizsi párizsikrém

Párizsikrém

Tovább


Svéd mandulatorta

A svédek legkedveltebb exportcikke - hála az IKEÁ-nak - a svéd mandulatorta. Az áruház éttermének és boltjának egyik legtöbbet vásárolt terméke. És joggal, igen finom sütemény. Azonban elkészíteni is egyszerű, és ha rászánjuk az időt, ráébredhetünk, hogy frissen, fagyasztás nélkül még sokkal ízletesebb: a krém lágy, a tészta puha, és a mandula frissen ropogós.

Svéd mandulatorta

Tovább


Gazdag répatorta

Napjainkban is, amíg a gyerekek arca felderül, a férfiak gyakran furcsán megrázzák a fejüket a répatorta szó hallatán.  Pedig a répa a tökéletes titkos összetevő: nem érződik az íze, édesíti, lágyabbá és egészségesebbé tesz a süteményt. Egy tökéletes piskótát kapunk, amit nem csak krémmel kenhetünk meg, de további hozzávalókkal magát a tésztát tesszük izgalmassá. Az olajos magvak és az aszalványok tökéletes kiegészítői. Ebbe most került mogyoró, dió aszalt áfonya és mazsola is. A finom csoki máz csak fokozza az élményt. Keveset fogyasztva belőle diéta esetén is engedhetünk az édes csábításnak.

Gazdag répatorta

 

Hozzávalók:
40 dkg sárgarépa
25 dkg liszt
20 dkg cukor
15 dkg vaj
5 dkg dió
5 dkg mogyoró
5 dkg vörös áfonya
5 dkg arany mazsola
4 tojás
1 dl olaj
1 mk só
1 tk őrölt fahéj
1mk szódabikarbóna
1 evőkanál sütőpor

A mázhoz:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
3 evőkanál kakaópor
1 evőkanál tej

Elkészítés:

A diót, a mogyorót és az áfonyát durvára vágjuk, a répát kislyukú reszelőn lereszeljük.

A cukrot habosra keverjük a vajjal. Folyamatos kavaráss mellett egyesével hozzáadjuk a tojásokat. Adjuk hozzá az olajat, majd jöhetnek bele a magok és az aszalványok is.

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a fahéjat, a sütőport és a szódabikarbónát. Ezt is keverjük hozzá a masszához.

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük bele a tésztát, simítsuk elegyenletesen.

180 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel süssük körülbelül 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült. Ha elkészült, borítsuk ki egy rácsra vagy tálcára, és hagyjuk kihűlni.

Készítsük el a mázat.  A vajat kis edényben, kis lángon felolvasztjuk. Ezután hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Lassan felforraljuk, és ha a cukor teljesen elolvadt, levesszük a tűzről. Ekkor hozzáadjuk a kakaót. Hogy ne legyen csomós, érdemes egy kis szűrőn át beleszórni. Alaposan dolgozzuk el, hogy ne legyenek benne csomók. Amíg még meleg, öntsük a süti tetejére, és simítsuk el.

Ha megszilárdult, kockázzuk fel. Átlósan a kocka felét takarjuk le egy papírral, a másik felét szórjuk meg porcukorral. A sötét felét díszítsük egy fél dióval.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Sonkás-gombás rétes

Bár elsősorban az édes réteseket szeretjük, ki kell próbálni a csodás sós változatokat is. Ha marad egy kis főtt sonka,. az tökéletes alkalom a kipróbálására. Elég egy kis sonka vég, de tökéletesen jó a szeleteléskor leforgácsolódó apró darabok is.  Készüljön belőle egy isteni rétes, amellyel a vendégek előtt sem vallunk szégyent.

recept tészta sós rétes sonka gomba

Sonkás-gombás rétes

 

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
50 dkg gomba
30 dkg főtt füstölt sonka
20 dkg félkemény sajt
10-15 dkg vaj

bors
 

Elkészítés:
A füstölt sonkáról leválasztjuk a zsíros részt. Külön-külön mindkettőt felkockázzuk. Egy serpenyőbe dobjuk a szalonnás részt és megsütjük. Kiszedjük a zsírból és félretesszük. Most a hús rész kerül a serpenyőbe, és azt is megsütjük. Ezt is kiszedjük a zsírból és félretesszük.

A gombát megmossuk és felszeleteljük. Rádobjuk a maradék zsírra, megborsozzuk, és nagy lángon megpirítjuk. A végén kicsit megsózzuk.

Olvasszuk fel a vajat. Csomagoljuk ki a réteslapot. Az első lapot terítsük egy konyharuhára. Kenjük meg az olvasztott vajjal, majd jöhet rá a következő lap és az újabb kenés. Így járunk el az utolsó lapig.

A lap kétharmadán osszuk el egyenletesen a gombát. Hintsük rá a megsütött sonkát és a szalonna kockákat, majd reszeljük rá a sajtot. Tekerjük fel a konyharuha segítségével úgy, hogy a szórt rész felől tekerjük az üresen hagyott harmad felé.

Tegyük tepsibe, vagy sütőlapra úgy, hogy a vége alulra kerüljön. Kenjük át vajjal.

180 fokra melegített sütőben  kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel kilencvenötezer főt számláló Toochee közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Tovább


Farsangi szerencsemalac

Február a farsangi mulatságok ideje. Gyakori a batyus bál, amikor mi is valami általunk készült finomsággal járulunk hozzá a közös büféhez. A megszokott sütemények és pogácsák helyett itt van egy egyszerű különlegesség. A recept a végletekig egyszerű, a formálásra kell egy kis időt szánni. De különleges megjelenése és finom íze garantálja a sikert.

Farsangi szerencsemalac

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.