Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

A császármorzsa és a daramorzsa elnevezés már teljesen összekutyulódott nálunk, napjainkra már tévesen mindkettőt császármorzsának nevezik. A lényegi különbség, hogy a császármorzsa búzalisztből, a daramorzsa búzadarából készül. (akit a téma mélyebben érdekel, a táfelspicc itt jobban elmerült a témában.)

A lényeg, hogy német eredete ellenére az egyik legfinomabb honosodott édességünk. Csak sajnos egyre kevesebben szánják rá magukat az elkészítésére, mert ott kell állni végig a tűzhely mellett. De a kavargatás és morzsálás közben tökéletesen lehet tévézni vagy akár facebookozni is. Én ezt a változatot készítem, és hogy ne csak az unásig kóstolt lekváros verzió legyen, én aszalt szilvás almamártással kínálom.

Dara(császár)morzsa aszalt szilvás almamártással

Hozzávalók:

Császármorzsa:
30 dkg búzadara
5 dl tej
4 tojás
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom héja
csipet só

Aszalt szilvás almamártás:
20-30 dkg aszalt szilva
1 kg alma
fél citrom leve és egyben a héja
vaníliás cukor, cukor ízlés szerint
egy rúd fahéj
4 evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítés:
A búzadarát a tejbe áztatom a csipet sóval és a citrom héjával. Kb. 1 óra, amíg a dara beszívja a tejet (lehet több idő is). A tojás fehérjét habbá verem, félrerakom.

A tojás sárgáját, 8-10 dkg margarinnal, a porcukorral, és al vaníliás cukorral kikeverem habosra.  Hozzákeverem a beáztatott darát, majd óvatosan a habot.

A nagy teflonserpenyőben a maradék vajat felforrósítom, és ráöntöm a masszát. Szinte folyamatos keverés mellett megpirítom.  A folyós massza morzsákra esik, szárazzá válik, a végére pirul is.

Az almát megpucoljuk és kockára vágjuk, meglocsoljuk a citromlével. Kevés vízzel feltesszük főni, beletesszük az egész fahéjat és a kicsavart fél citrom héját, a vaníliáscukrot, és kevés cukrot is. Amikor megfőtt, kivesszük a darabos fűszereket és botmixerrel pürésítjük a főtt almát. Kevés vízzel és cukorral csomómentesre keverjük a pudingot és a fövő pürébe keverjük. Hozzáadjuk a darabolt aszatlt szilvát is. Újraforrás után levesszük a tűzről. Cukorral úgy ízesítjük, hogy kissé pikáns, savanykás íze megmaradjon.

Tálaláskor a tányérra rakott császármorzsa tetejére merjük a mártást.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszonötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   12 káprázatos gomba

Napi videó:   Az első csók

Napi fotó:  Csók

Macskaőrség:   Napi macskák 4.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Pizzaszósz

Sokan követik el azt az alapvető hibát, hogy egyszerűen csak kechupot tesznek a pizza tésztájára. Ha nincs más, ez a megoldás is megteszi, de mennyivel jobb egy fűszeres pizzaszósz. Az egyik kedvenc receptem.

Pizzaszósz

Hozzávalók:
1,5kg paradicsom
2 fej hagyma
kis fej fokhagyma
0,5 dl olivaolaj
1 teáskanál oregano
1 teáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt babérlevél
2 evőkanál cukor
kevés só

Elkészítés:
Az olivaolajon megfuttatom a fokhagymát, az apróra vágott hagymát megdinsztelem.. Rádobom a megmosott, feldarabolt paradicsomot, (nem kell megpucolni), alaposan elkeverem, majd merülő-mixerrel pépesítem. Hozzáadom a fűszereket, a cukrot, megsózom, és kis lángon besűrűsödésig főzöm.

Azonnal fogyasztható, de rakhatjuk tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe, gondosan zárjuk  le, és tegyük száraz dunsztba. Így akár hosszabb ideig eláll.

  Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a közel huszokétezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   Ágyból nézni az elefánitatót

Napi videó:   Pillanatok, amikor még hinni tudok a sportban

Napi fotó:  Trükkös fonás

Macskaőrség:   Macskaóvoda

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Fűszeres paradicsom mártogatós

Imádom a különböző csipszeket mártogatni, de általában nem veszek semmilyen kész mártást. A kedvenc mártogatós szószomat igen egyszerű elkészíteni, és nagyságrendekkel finomabb, mint bármelyik bolti.

 

Fűszeres paradicsom mártogatós

Hozzávalók:
1,5kg paradicsom
6 gerezd fokhagyma
0,5 dl olivaolaj
2 evőkanál cukor
1 teáskanál oregano
kevés só

 Elkészítés:
Az olivaolajon megfuttatom a fokhagymát. Rádobom a megmosott, feldarabolt paradicsomot, (nem kell megpucolni), alaposan elkeverem, majd merülő-mixerrel pépesítem. Hozzáadom az oreganot, a cukrot, megsózom, és kis lángon besűrűsödésig főzöm.

Kihűlés után azonnal fogyasztható.

De rakhatjuk tiszta, forró vízzel kiöblített üvegekbe, gondosan zárjuk  le, és tegyük száraz dunsztba. Így akár hosszabb ideig eláll, bár erre sok esélye nincs.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint húszezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.  

Ezt láttad már? 

Toochee blog:   3D csodák a falakon

Napi videó:   Dühös parafenomén a kávézóban

Napi fotó:  Egyre álmosabb vagyok

Macskaőrség:   Boldog macskák 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Olasz paradicsomos pulykapástétom

Ez a remekbe hangzó név egy egyszerű konyhai trükköt takar: hogyan használd fel a maradékot.

Egy nagyobb társaság pulykahúsból készült bolognai makarónit kapott ebédre, és megmaradt kb. fél kilónyi bolognai mártás. Ebből készült vacsorára a pástétom, ami az utolsó falatig elfogyott. De kiváló melegszendvics-krémnek is.

Olasz paradicsomos pulykapástétom

Tovább


KFC káposztasaláta és gyors tartármártás

Tegnap egy plázában ebédeltem, és hallottam, ahogy a szomszéd asztalnál két nő a KFC káposztasalátáját dícséri. Egy mondat ütötte meg a fülemet: „ De kár, hogy ezt nem lehet készen kapni a boltban…”

A világ legegyszerűbb salátáját árulják a KFC-ben, semmi különleges nincs benne. Nálunk ez rendszeres fogás a bundás kenyér mellé, mert öt perc alatt össze lehet dobni.  Gyakorlatilag csak bele kell dobálni a hozzávalókat egy tálba, és jól elkeverni. Általában nem méricskélek, csak úgy „gondolomra” rakom össze, de azok kedvéért akik először csinálják, vagy szeretnek pontosan méricskélni, azoknak jöjjön  a recept:

 

Gyors tartár-mártás

Hozzávalók:

5 evőkanál tejföl

3 evőkanál majonéz

1 csapott evőkanál mustár

1 teáskanál cukor

Elkészítés: 

A hozzávalókat alaposan elkeverem. Ennyi.

 

KFC káposztasaláta

Hozzávalók:

1 adag gyors tartár-mártás

25 dkg fejes káposzta

12 dkg sárgarépa

Elkészítés:

A káposztát és a répát nagylyukú reszelőn lereszelem, és belekeverem a tartár mártásba. Ennyi. A receptet nyugodtan igazíthatod a z ízlésedhez: mennyi legyen a répa/káposzta aránya, mennyire vastagon borítsa  mártás.


Kétéves a Toochee Blogzin. Hobbit szokás szerint az ünnepelt ad ajándékot, amit a Facebook oldalunkon találsz.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a közel tízenegyezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már?

Mai blog:   Ilyet akarok: Itt a gyalog-galopp fehér nyula

Napi videó:   Így se sokan előztek még

Napi fotó:  Biztos jó nőt vettél el?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.