Sváb rongyos rétes

Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.

Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.

recept tésztaétel édesség rétes gombóc sváb krumplis dió lekvár búzadara

Sváb rongyos rétes

Tovább


Az a híres angol narancslekvár

Próbáltál csinálni, de nem sikerült olyanra? Elárulom, hogy miért.

Tovább


Zöldparadicsom lekvár

A vakteszt most is bejött, mindenkinek ízlett, de csak kevesen jöttek rá, miből van a lekvár.

A hirtelen jött fagyos reggelek betettek a kertészkedésnek. Az ültetőládákban több kilogram zöld paradicsom maradt a növényeken. Egy kis fagycsípés a paradicsom bogyóknak nem ártott, de beérni már nem fognak. Ezért fel kell használni azokat. Kevés savanyúságot eszünk, ezért nem volt értelme elrakni savanyúságként. Ekkor jött a lekvár ötlete.

Zöldparadicsom lekvár

Tovább


Körtés lilakáposzta lekvár

Vakkóstolás során mindenkinek nagyon ízlett, de nem tudtak rájönni miből készült. Nem véletlenül. Elsőre talán furcsán hangzik: káposztából lekvár. Pedig igazán különleges, pikáns lekvár készíthető, amely tökéletes kísérő sült húsok mellé.

Körtés Lilakáposzta lekvár

Tovább


Darabos narancsfinomság

Se nem lekvár, se nem befőtt, de elképesztően finom. Kedves barátomtól tanultam ezt a hallatlanul egyszerű, de nagyon finom receptet.

Darabos narancsfinomság

Tovább

«
123

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.