Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sárgabarack dzsem és ivólé

A klasszikus baracklekvárral kevés dolog vetekedhet. A lekvárban a hosszú órák alatt a cukor egy része karamellizálódik, a gyümölcs megfő-megsül, aromája változik, kialakul a klasszikus íz. De mit tegyünk, ha friss gyümölcsízére vágyunk? Ilyenkor készítsünk inkább dzsemet, a gyümölcsöt csak pár percig forraljuk, a sűrítést a hozzáadott pektin végzi. A gyümölcs megőrzi friss ízét, és én imádom, ha a dzsemben kis darabokban megtalálom a gyümölcsöt, és azok szétomlanak a számban. Ráadásul egy trükkel egyszerű, de zseniális ivólevet is készíthetünk.
recept dzsem ivólé sárgabarack

Sárgabarack dzsem és ivólé

Tovább


Citromos körte dzsem

A téli körte az egyik legízletesebb körte. Bár éretlennek látszik, vastag héja alatt rendkívül ízes húst találunk: édes zamatos, leveses. Pont emiatt tökéletese alkalmas dzsemnek: Nem kell elfőzni a sok levét, maradjon darabos, ne vesszen el a friss íz. Egy kis savanyú íz tökéletesen kiemeli legjobb tulajdonságait.

Recept tartósítás dzsem téli körte citrom

Citromos körte dzsem

Tovább


Othello dzsem és zselé

Az Othello szőlő hivatalosan be van tiltva: Telepíteni, ültetvényeit felújítani, újratelepíteni tilos. A terméséből készült bor nem forgalmazható. Ennek ellenére nagyon sok régi kertben még megtalálható. Ő a határvonal a csemegeszőlők és a borszőlők között, mert mindkettőre jó. Régen sokan bort készítettek belőle, mert a színe lenyűgözően sötét, ezzel javították fel a gyengébb színűeket.  Manapság inkább csak evésre tartják.  Közepes méretű szemek, viszonylag vastag héj.

Két jó tulajdonsága van. Az első, hogy a színanyagok nem csak a héjában, hanem a húsában is megtalálható. a másik hogy a mustja fantasztikusan finom. Erős, aromás, édes, és mégis savas. Épp ezért csodás dzsem és lekvár készíthető belőle. Mi inkább dzsemet és zselét készítünk belőle, mert úgy sokkal inkább megmarad a gyümölcs zamata. Kicsit macerás, nem érdemes spórolni a munkán, de az eredményért megéri. Mi így készítjük. Az itt leírt recept 8 kg lszemezett szőlőre készült.

recept tartósítás dzsem zselé szőlő Othello

Előkészítés:

A munka java része az előkészítés, mert minden szemet kétszer kell megfogni.

Először a szőlőt alaposan megmossuk, és az egészséges szemeket leszemezzük.

A második lépés, hogy a szemek belsejét kinyomjuk egy edénybe, és a héját egy másikban gyűjtjük.

A magos belsejét egy lábosban felforralom, majd 20 percig főzöm, forralom. Utána tésztaszűrőn átnyomom, átpasszírozom, a fennmaradó magokat kiöntöm. A sűrű gyümölcsmasszát a héjához öntöm.

Zselé készítése:

A héja közben levet ereszt. Ha belenyomunk egy szűrőt, a lyukakon befolyik a szűrőbe a szőlőlé. Ezt merőkanállal kimerem, kb. két liter merhető ki. A 2 liter szőlőléhez 50 dkg cukrot adok.  A cukor kis részével elkeverem a 3 db Dzsemfix szuper 3:1-t. Felforrás után fél percig főzöm. leforrázott üvegekbe töltöm, és lezárom.

Dzsem készítése:

A héjával összeöntött gyümölcspépet lassan főzőm 1 órán keresztül, majd a megpuhult héját kézi mixerrel kicsit átdarálom, de hagyok benne egész darabokat is, így rusztikusabb a hatás. 1,5 kg cukrot kimérek, 20 dkg-ot egy tálba, a többit beleöntöm. A tálba belekeverem a cukorba a 4 zacskó Dzsemfix szuper 3:1 –t, és a gyümölcshöz öntöm. 3-4 perc forralás után tiszta üvegekbe töltöm.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Furcsa lánykérés
Macskaőrség:  Macskamentő szuperhős  
Napi videó:  
Játszadozó szurikáta kölykök  
Napi fotó: 
Az egyetlen fa a környéken

recept tartósítás dzsem zselé szőlő Othello

Tovább


2 vödör meggy története

Fahéj, vanília, gyömbér kakukkfű: többféle különleges meggydzsem, ráadásnak némi meggylé, és meggy-öntet. Két nap és két vödör meggy története és receptjei.

Meggy feldolgozása (2013. június 25-26.) Párom története.

Tovább


Mire jó a befőzőcukor?

Ha gyorsan akarom összefoglalni, akkor csak pénzkidobásra.

Tovább

«
12

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.