Zserbó-golyó

A zserbó-szelet az egyik legnépszerűbb magyar édesség, de sajnos kicsit időigényes elkészíteni. Ennek egy egyszerűsített változata a zserbó golyó. Bár nem olyan zseniális, mint a zserbó-szeletszelet, de nagyon finom, és egy fél óra alatt elkészül.recept sütemény édesség zserbó golyó dió keksz lekvár csokoládé

Zserbó-golyó

Tovább


Körtés-diós felfújt

Egy családra időnként óhatatlanul rászikkad néhány zsömle, kifli, vagy kalács. Klasszikus kármentő recept egy finom felfújt, ami könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul a siker is garantált a családban.A most kaptató ízletes téli körtéből tökéletes.recept melegétel tészta édesség felfújt körte dió kalács zsemle

Körtés-diós felfúj

 

Hozzávalók:

 

4 db zsemle, kifli, vagy 20 dkg kalács
4 db egész tojás
4 evőkanál cukor
2 csomag vaníliás cukor
0,5 liter tej
5 dkg vaj
3 téli körte
dió durvára törve

Eklkészítés:
A tojásokat felverjük a cukorral, tejjel felengedjük. A zsemlét vagy egyéb szikkadt péksüteményt felvágjuk centi vastag szeletekre . A körtét meghámozzuk, és centis szeletekre vágjuk.

A sütőtálat vajjal alaposan kikenjük. A szeleteket megforgatjuk a tojásos keverékben és a tál aljára terítjük. Rátesszük a körte szeleteket, és kevés vajdarabot és diót szórunk rá. Az egészet beborítjuk a keverékben megmártott zsemlével, és a maradék almát rásoroljuk. Ismét megszórjuk vajdarabkákkal és dióval.

Légkeveréses sütőben 180 fokon, 20-25 perc alatt elkészül

recept melegétel tészta édesség felfújt körte dió kalács zsemle

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Kína ellopta Párizst
Macskaőrség: Most mi a fene van?  
Napi videó: 
A jég hangja
Napi fotó: Csak fekete vonalak

recept melegétel tészta édesség felfújt körte dió kalács zsemle

Tovább


Duplán diós torta

Dió a tésztában, dió a tejszínkrémben, beborítva vastagon csokival. Mi más kell még? Semmi.recept sütemény torta dió tejszín csokoládé

Duplán diós torta

Tovább


Sváb rongyos rétes

Szűkebb hazámban, Csömörön szeptember utolsó szombatján tartjuk a szüreti fesztivált. Ennek elmaradhatatlan programja a főzőverseny, ahol az egyetlen szabály, hogy bográcsban kell az ételt megfőzni. Az évek során rengeteg jobbnál jobb, babos, káposztás ételek készültek, sokféle leves, pörkölt, és egytálétel került a három mesterszakácsból álló, szakmai zsűri elé.

Idén valami különlegességgel akartam előrukkolni. A főzőverseny a kezdetekben még sváb főzőversenyként indult, ezért úgy döntöttem, hogy visszatérek a gyökerekhez. Régi sváb receptek után kutakodtam, amikor megakadt a szemem egy baranyai recepten: sváb rongyos rétes. Nem bográcsos recept, de kíváncsi lettem. Mikor olvastam, rájöttem, hogy ez valójában nem is rétes, és bográcsban is el lehet készíteni. Csapatunk ezzel a recepttel indult a versenyen, amivel el is nyertük a fődíjat.

recept tésztaétel édesség rétes gombóc sváb krumplis dió lekvár búzadara

Sváb rongyos rétes

Tovább


Mézes-diós almás pite

Mert minden finomságot lehet még fokozni.

Az almás pite az egyik legalapvetőbb magyar édesség. Van, aki nyersen teszi bele az almát, és a kisülő levét kenyér vagy kekszmorzsával szívatja fel. Én inkább dinsztelve szeretem beletenni az almát, a fölösleges lé eltávozik, nem vastagítom más anyagokkal a tésztát. Elvégre minél vastagabb az almaréteg, annál jobb. De ezt a finom sütemény is lehet még izgalmasabbá, még jobbá tenni. Ez egy ilyen recept.

recept sütemény pite alma dió méz

Mézes-diós almás pite

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg porcukor,
2 dl tejföl,
55 dkg liszt,
1 sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor,
1 tojás,
citromhéj,
pici só,

Töltelék:
15-20 dkg darált dió,
1,5-2 kiló alma hámozva, reszelve, dinsztelve cukorral, fahéjjal,
néhány evőkanál méz

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, a többi hozzávalóval egyenletes állagúra gyúrom. Hűtőben pihentetem egy órát. Két részre osztom, majd lisztezett deszkán tepsi méretűre nyújtom az egyik felét. A tepsit vajazom, lisztezem. Az első tésztalapot beleteszem

A tésztalapra rászórom a darált diót, majd mintha firkálnék, rácsorgatom a mézet. Utána elterítem rajta az almát. A tészta másik felét is kinyújtom, és lefedem vele. Fél diókkal, és a maradék tésztából szaggatott figurákkal díszítem. Villával megszurkálom a tetejét, megkenem tojással.

Légkeveréses sütőben, 180 Celsius-fokon kb. 30 perc alatt elkészül.

recept sütemény pite alma dió méz

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a több mint hatvanötezer főt számláló közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Toochee blog:  Késangyal
Macskaőrség:  Miért forognak a kerekek?
Napi videó:  Új dominó-döntés világcsúcs  
Napi fotó:
Három ártatlan

 

 

Tovább

«
1234

Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.