Almás-diós-csokis sütemény

Élvezet kimaxolva: dió a tésztában, fűszeres alma a töltelék, és mindez megkoronázva egy csokimázzal. Mi kell még?recept tészta sütemény alma dió csoki

Almás-diós-csokis sütemény

Hozzávalók:
Tésztához:
4 tojás
25 dkg cukor
1 dl tej
20 dkg finomliszt
6 dkg darált dió
1 dl olaj
1 csomag sütőpor

A töltelékhez:
1 kg savanykás alma
cukor
fahéj

Tortamáz:
15 dkg vaj
1 evőkanál tej
15 dkg cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, és félretesszük. A tojás sárgáját a porcukorral és a tejjel habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a diót, az olajat, a sütőport, majd a tojások felvert habját. Kikent (28cm átmérőjű) tortaformában, légkeveréses sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Az almát megtisztítjuk lereszeljük, fahéjjal ízesítjük, és megpároljuk. Ízlés szerint édesítjük.  Hagyjuk kihűlni.

Vágjuk félbe a tortalapot, és egyenletesen terítsük rá a párolt almát. Majd fektessük rá a felső felét.

A vajat kis edényben lassú tűzön felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet és a cukrot. Amikor felforrt, és a cukor is elolvadt, levesszük a tűzről és belekeverünk a kakaót (a kakaót vagy egy kis szűrő segítségével vagy egy kanállal nyomjuk porrá, hogy ne legyen csomós a máz). A mázat melegen ráöntjük a süti tetejére, így 2-3 mm vastag lesz rajta a csoki réteg.

recept tészta sütemény alma dió csoki

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog: Tengerre a Bárkával!  
Macskaőrség: Macskaharc  
Napi videó:  
Nem habóceán  
Napi fotó: 
Évtizedes csava

Tovább


Almás kelt palacsinta

Mi magyarok ragaszkodunk a megszokott lapos kis palacsintánkhoz, bár az utóbbi években népszerű lett az amerikai változat is. Ez a recept egy újabb változat, vastag, ruganyos pihekönnyű palacsinta.recept főétel tészta palacsinta almás kelt fahéj

Almás kelt palacsinta

Tovább


Banános almakrémleves főzés nélkül

Még ránk vár a nyár utolsó nagy dobása, és visszatér a kánikula. Ilyenkor nincs túl sok kedve főzni senkinek. Ez a recept egy könnyű nyári gyümölcsleves, nem csak gyorsan elkészíthető, de főzésre sincs szükség.recept főétel leves hideg főzés nélkül alma banán

Banános almakrémleves főzés nélkül

Tovább


Vaníliafagylalt fahéjas almával

Egy fagylaltkehelyben nem feltétlenül a fagylalt adja az ízt. Legyen csupán a hordozóanyag, az alap, amire építkezünk.  Gyakorlatilag minden fagylalt alapja a vaníliafagylalt, amibe különböző ízesítőanyagok kerülnek. De nem kell feltétlenül beleverni, adhatjuk mellé is. Két különböző édesség így alkot egy tökéletes egységet. Most mintha almás pitével ennénk a fagylaltot.recept édesség fagylalt alma fahéj

Vaníliafagylalt fahéjas almával

 


Hozzávalók:
vaníliafagylalt
savanykás alma
cukor vagy méz
fahéj

Elkészítés:
Az almát megmossuk és vagy lereszeljük, vagy késes mixerrel pépesítjük. A hámozás ízlés kérdése, van, akit zavarnak benne az apró héjdarabok, én kifejezetten szeretem, ráadásul egészséges is. Kevés cukrot, és ízlés szerint fahéjat adunk hozzá. Szintén egyéni ízlés kérdése, hogy az almát megpároljuk, vagy csak így nyersen szolgáljuk fel. Mindkét megoldás tökéletes. Nincsenek pontos arányok, mindenki saját ízlése szerint állítsa össze. Én az 1:1 arányt javaslom: 1 gombóc fagylalt, 1 gombóc alma. Fahéjszórással és keksszel tálaljuk.

Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Játszóterek, amire nincs épeszű magyarázat
Macskaőrség:  Mint az emberek
Napi videó:  Kis elefánt nagy bajban  
Napi fotó: 
Spontán befutó

recept édesség fagylalt alma fahéj

Tovább


Döbbenetes méretű adagok

Már Japánban is hódít az amerikai módi: megehetetlen méretű adagok bukkantak fel az éttermek kínálatában. De amíg az amerikaiak ezt ínycsiklandozóan teszik, ezek az ételek mintha csak rá lettek volna lapátolva a tányérra. Semmi elegancia, semmi vágykeltés, csak a szinte rád boruló, mindenhonnan lefolyó, böszme nagy adag.

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.