Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szezámmagos grillázs szelet

Egyre hosszabbak az esték, már nincs különösebb arra, hogy kimenjünk a kertbe. A többlet időt felhasználhatjuk arra, hogy kicsit munkaigényesebb édességeket csináljunk. Egy ropogós grillázs, isteni téli őszi-téli csemege, és ha addig el tudjuk dugni, akkor még a karácsonyi mézeskalács ház tetejére is jó lesz cserépnek.

Szezámmagos grillázs szelet

Tovább


Almás zsemlefelfújt

A héten úgy jött ki a lépés, hogy nem egyeztettünk párommal a bevásárlásról, és mind a ketten vásároltunk. Többek között zsömlét is, ami ilyen mennyiségben bizony ránk száradt. Pontosabban csak megszikkadt, de két nap után kinek van kedve ilyet enni. Ilyenkor kerülnek elő a klasszikus kármentő receptek. Nagymamámnál kedvenc édességünk volt a gyümölcsökkel megrakott felfújt, amit hol kifliből, hol zsemléből, hol kalácsból készült. Egyszerű könnyű recept, ami gyorsan elkészíthető, pillanatok alatt összedobható édesség vacsorára. Most almás verzióban készítettem el. recept meleg tészta felfújt zsemle alma gyümölcs

Almás zsemlefelfújt

Tovább


Burgonyafánk

Egyre kevesebben vállalják manapság a fánksütést, mert macerásnak tartják, meg olajszag lesz tőle, meg különben is, lehet műanyag fánkot venni a multiban. Igaz, hogy nincs fánk íze, csak formája, de cukros máz van rajta, amitől nem is érezzük.

Ráadásul csak édességként tartjuk számon, a fánk manapság valahogy kiveszett a köretek közül. Pedig egy vadas mellé, vagy bármilyen szaftos étel mellé az egyik legfinomabb köret. A burgonyafánk mellé egy vörösboros gombamártás, vagy egy sajtmártás, elképesztő ízorgiával egészíti ki a húst.

Ez a recept generációk óta öröklődik a családban, igazi klasszikus, régimódi burgonyafánk.

Tovább


Klasszikus vadas-mártás

A vadas mártásnak nem túl jó a híre manapság. A rosszabb vendéglőkben maradék-temetőnek használják, ami elnyeli a tegnapi húslevest és a maradék húst. Amit az iskolai menzákon vadasként adnak, azzal egy életre elveszik az ember kedvét még a hasonló fogásoktól is. De sajnos sok helyen a családokban is valami utánzat készül. Egy ismerős pedagógus 15 év menzai vadas után állította, hogy ki nem állhatja ez az ételt. Azután egyszer az erőltetésre megkóstolta az igazit, és elkerekedett a szeme, hogy ez ilyen?

Van néhány szabály, amit be kell tartani egy jó vadashoz. Ne készítsük maradék húslevesből (bár a lét felhazsnálhatjuk), vagy húslevesből kivett zöldségből. Ne használjuk fel hozzá a maradék húst sem. Ne tálaljuk tésztával, a vadashoz krumpligombóc, krumplifánk, vagy zsemlegombóc illik. A mártásnak egyszerre kell zöldségesnek, savanyúnak és édesnek is lenni. Érezni kell benne a mustár ízét is. Marhából készítsük, a vadhús talán még jobb, ne próbálkozzunk más hússal. Csak így kapunk egy összetett, páratlanul gazdag ízvilágot.

Vadas marha

Tovább


Sütőtök csatni

Itt az ősz indul a sütőtök-szezon. A klasszikus indiai csatni szép lassan asszimilálódik az európai konyhába, nálunk is egyre népszerűbb. A keleties fűszerezés mellé egyre általánosabb a honos zöldségek és gyümölcsök és fűszerek használata. Így készült ez a sütőtök csatni is. Bár most  pirítóssal tálaltam, sültek mellé is finom köret. Hidegen és melegen is fogyasztható. Természetesen ízlés szerint a csilit ki lehet hagyni.

Sütőtök csatni

Hozzávalók:
30 dkg kockára vágott sütőtök
3 db alma hámozva, kockára vágva
1 fej hagyma kockára vágva
1 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
8 dkg füstölt kolozsvári húsos szalonna, vagy sonka vékony csíkra vágva
vaj,
kurkuma,
őrölt gyömbér,
kakukkfű,
bors,
csili,
pici só
méz
hántolt, pirított tökmag

Elkészítés:
Vajon megpárolom a hagymát és a  fokhagymát, rárakom a sonkát, a sütőtököt, fűszereket, kis vizet, fedő alatt párolom. Amikor a sütőtök félig puha az almát is hozzáadom. A végén leveszem a fedőt, hogy a vizet elfőzzem, közben egy teáskanál mézet keverek rá és megszórom tökmaggal.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz a több mint huszonhatezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:    28 pici egér a vadonból

Napi videó:   Furcsa szerenád

Napi fotó:  Rendőrcsapda

Macskaőrség:  Házi oroszlán 1971-ben

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tovább


Tücsi a galaktikus

Munkám egyik része, hogy másként látom a világot, mint mások. Időnként, mint író. Máskor, mint tudományos szerkesztő. Egyébként, mint érdeklődő ember.


Szem-szájnak
A főzés nem nyűg, hanem szórakozás. Nem tehetség kell, csak egy kis bátorság, hogy megpróbáld.


További blogjaim:
Toochee blogzin | Macskaőrség

Napi videó | Toochee fotó

Kövess!


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.


Az oldalon megjelenő hirdetéseket külső ügynökség szervezi, azoknak bármilyen típusú tartalma nem tükrözi a blog készítőjének nézeteit.