Az Othello szőlő hivatalosan be van tiltva: Telepíteni, ültetvényeit felújítani, újratelepíteni tilos. A terméséből készült bor nem forgalmazható. Ennek ellenére nagyon sok régi kertben még megtalálható. Ő a határvonal a csemegeszőlők és a borszőlők között, mert mindkettőre jó. Régen sokan bort készítettek belőle, mert a színe lenyűgözően sötét, ezzel javították fel a gyengébb színűeket.  Manapság inkább csak evésre tartják.  Közepes méretű szemek, viszonylag vastag héj.

Két jó tulajdonsága van. Az első, hogy a színanyagok nem csak a héjában, hanem a húsában is megtalálható. a másik hogy a mustja fantasztikusan finom. Erős, aromás, édes, és mégis savas. Épp ezért csodás dzsem és lekvár készíthető belőle. Mi inkább dzsemet és zselét készítünk belőle, mert úgy sokkal inkább megmarad a gyümölcs zamata. Kicsit macerás, nem érdemes spórolni a munkán, de az eredményért megéri. Mi így készítjük. Az itt leírt recept 8 kg lszemezett szőlőre készült.

recept tartósítás dzsem zselé szőlő Othello

Előkészítés:

A munka java része az előkészítés, mert minden szemet kétszer kell megfogni.

Először a szőlőt alaposan megmossuk, és az egészséges szemeket leszemezzük.

A második lépés, hogy a szemek belsejét kinyomjuk egy edénybe, és a héját egy másikban gyűjtjük.

A magos belsejét egy lábosban felforralom, majd 20 percig főzöm, forralom. Utána tésztaszűrőn átnyomom, átpasszírozom, a fennmaradó magokat kiöntöm. A sűrű gyümölcsmasszát a héjához öntöm.

Zselé készítése:

A héja közben levet ereszt. Ha belenyomunk egy szűrőt, a lyukakon befolyik a szűrőbe a szőlőlé. Ezt merőkanállal kimerem, kb. két liter merhető ki. A 2 liter szőlőléhez 50 dkg cukrot adok.  A cukor kis részével elkeverem a 3 db Dzsemfix szuper 3:1-t. Felforrás után fél percig főzöm. leforrázott üvegekbe töltöm, és lezárom.

Dzsem készítése:

A héjával összeöntött gyümölcspépet lassan főzőm 1 órán keresztül, majd a megpuhult héját kézi mixerrel kicsit átdarálom, de hagyok benne egész darabokat is, így rusztikusabb a hatás. 1,5 kg cukrot kimérek, 20 dkg-ot egy tálba, a többit beleöntöm. A tálba belekeverem a cukorba a 4 zacskó Dzsemfix szuper 3:1 –t, és a gyümölcshöz öntöm. 3-4 perc forralás után tiszta üvegekbe töltöm.

 Ha tetszik, lájkold, és oszd meg ismerőseiddel. Csatlakozz a Szem-Szájnak Facebook közösséghez, vagy csatlakozz közel hatvanötezer főt számláló közösségéhez a Toochee rajongói klubhoz, mert sok mindent csak ott, vagy azon keresztül találsz meg. További blogjaink, és minden egyéb, ami érdekes, de nem ér meg egy blogbejegyzést. Linkek, fotók, videók, rövidebb és hosszabb infók, vagyis bővebb tartalommal várunk rád.

Ezt láttad már? 

Toochee blog:  Furcsa lánykérés
Macskaőrség:  Macskamentő szuperhős  
Napi videó:  
Játszadozó szurikáta kölykök  
Napi fotó: 
Az egyetlen fa a környéken

recept tartósítás dzsem zselé szőlő Othello